Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

"Kans op kabinet met ChristenUnie is reëel"

christenunieintweedekamermaandag 20 maart 2017 07:55

Verkenner Edith Schippers praat maandag met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer over de formatie van een nieuwe coalitie. Het initiatief ligt bij de VVD, die vorige week opnieuw de grootste partij werd. Voor de hand ligt dat de VVD gaat samenwerken met CDA en D66. Als vierde partij is dan bijvoorbeeld de ChristenUnie nodig. Maar is dat wel een goed idee?

Addy de Jong, politiek redacteur bij het Reformatorisch Dagblad, vindt dat de ChristenUnie een goede aanvulling kan zijn op wat ze nu het 'motorblok' noemen. En die kans is volgens De Jong best reëel, omdat er geen andere opties voorhanden zijn. Ook wat betreft partijprogramma's zijn deze vier partijen goed bij elkaar te brengen.

Een groot struikelblok wordt wel de wet over 'voltooid leven'. Addy de Jong: "Mocht dat zover komen, dan zit er niks anders op dan dat dit plan in de ijskast gezet worden." Gert-Jan Segers sprak zich in de campagne duidelijk uit over dit thema, dat is voor zijn partij een breekpunt bij de formatie.

GroenLinks

De Jong verwacht dat er als eerste gekeken wordt naar een coalitie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. "GroenLinks moet je niet te snel wegparkeren, want die partij heeft de meeste zetels gewonnen bij de verkiezingen." De Jong denkt dat VVD en CDA niet zo veel zin hebben om samen te werken met een ambitieuze, progressieve partij. Ook Klaver heeft in de campagne geroepen dat hij bij voorkeur niet met VVD wil regeren."

Het gesprek met RD-journalist Addy de Jong kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari