Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

"Theologie ondergeschikt aan naastenliefde"

Antonie Fountainwoensdag 22 maart 2017 07:55

Als theologie leidt tot discriminatie, moet je je afvragen of die theologie nog wel de naastenliefde van Jezus reflecteert. Dat zegt activist, lobbyist en spreker Antonie Fountain op Groot Nieuws Radio. "Theologie is ondergeschikt aan het idee van je naaste liefhebben als jezelf en het de ander uitnemender achten."

Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat er meer meldingen zijn binnengekomen bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat kan twee dingen betekenen: discrimineren we meer of worden gevallen van discriminatie vaker gemeld? Het College denkt dat mensen steeds meer te maken krijgen met discriminatie op grond van ras, afkomst of geloof.

Joods-christelijke cultuur

Antonie Fountain is van mening dat ook christenen te maken hebben met discriminatie, maar eerder als degene die de discriminatie doen, dan dat we zelf gediscrimineerd worden. Zo hoorde hij in de verkiezingscampagne christelijke politici steeds spreken over de joods-christelijke identiteit van Nederland. "Daar sluit je steeds andere groepen mee buiten", aldus Fountain. Volgens hem zijn dat meestal de moslims die worden buitengesloten.

Is het discriminerend als je zegt dat er gevaren in de islam bestaan? "Dat draagt sowieso niet bij aan een gezonde discussie in Nederland. Je kunt ook vanuit een positieve waarde kijken en je afvragen: wat maakt onze cultuur zo eigen? Dat is dat iedereen welkom is, zelfs met een mening die anders is dan die van mij. Als christenen zouden we op de bres moeten staan om onze zwakkeren te helpen. Nu lijkt het dat vrij veel christenen in Nederland vooraan in de rij staan om andere godsdiensten buiten te sluiten."

Macht

Discriminatie heeft volgens Antonie Fountain te maken met de machtsvraag: de macht om een ander in een hokje te stoppen, waardoor jij beter bent dan de ander. "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. En je moet ook de ruimte hebben om van mening te verschillen. Maar als de reden waarom je van mening verschilt, is dat jij beter bent dan de ander, dan is dat geen meningsverschil, maar ben je bezig jezelf beter dan de ander te achten. Dat is een diep onchristelijk uitgangspunt."

Homo's

Ook in de christelijke wereld wordt gediscrimineerd, aldus Fountain. "Wat ik zie is dat mannen altijd sterker, beter en belangrijker zijn dan vrouwen. Dat zie je in veel verschillende stromingen. Of waar er binnen kerken nog zeer ernstig wordt gediscrimineerd tegen homoseksuele, lesbische en biseksuele mensen. Zij worden stelselmatig gediscrimineerd."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari