Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Paul Baloche Joy To The World / Our God Saves
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Paul Baloche Joy To The World / Our God Saves
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Paul Baloche Joy To The World / Our God Saves
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week12

week12_2017vrijdag 24 maart 2017 18:30

Het was de week waarin een begin werd gemaakt aan de formatie van een nieuwe coalitie. Krijgt de ChristenUnie hier een rol in? Verder aandacht voor geluk, de Opwekking Band en de evangelische beweging. En wat versta je onder een roeping van God?
Iets gemist afgelopen week? De mooiste gesprekken kun je hier terugluisteren.

Maandag

"Kans op kabinet met ChristenUnie is reëel"

Verkenner Edith Schippers praat maandag met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer over de formatie van een nieuwe coalitie. Het initiatief ligt bij de VVD, die vorige week opnieuw de grootste partij werd. Voor de hand ligt dat de VVD gaat samenwerken met CDA en D66. Als vierde partij is dan bijvoorbeeld de ChristenUnie nodig. Maar is dat wel een goed idee?

Addy de Jong, politiek redacteur bij het Reformatorisch Dagblad, vindt dat de ChristenUnie een goede aanvulling kan zijn op wat ze nu het 'motorblok' noemen. En die kans is volgens De Jong best reëel, omdat er geen andere opties voorhanden zijn. Ook wat betreft partijprogramma's zijn deze vier partijen goed bij elkaar te brengen.

Een groot struikelblok wordt wel de wet over 'voltooid leven'. Addy de Jong: "Mocht dat zover komen, dan zit er niks anders op dan dat dit plan in de ijskast gezet worden." Gert-Jan Segers sprak zich in de campagne duidelijk uit over dit thema, dat is voor zijn partij een breekpunt bij de formatie.

Het gesprek met RD-journalist Addy de Jong kun je hier terugluisteren.


"Bind tieners niet aan religieuze touwtjes"

"Je moet tieners niet aan religieuze touwtjes binden en zeggen: dit mag wel en dat mag niet", zegt David de Vos maandag in Bij Jorieke. Jaarlijks spreekt hij op het tienerevent Like Jesus. Het is volgens David belangrijk dat tieners in een omgeving zijn waar ze zichzelf kunnen zijn en daar kunnen ontdekken wie God is en zijn liefde kunnen ervaren.

"Als volwassenen moeten we momenten creeëren dat ze daaraan worden blootgesteld. Dat ze in die momenten met God zelf hun keuzes kunnen maken."

Bij veel ouders kan paniek ontstaan als ze ontdekken dat hun kinderen afhaken van geloof of kerk. Hoe kijkt David daar tegenaan? "Veel tieners kunnen de aansluiting verliezen als ze het saai vinden. Een jeugdleider die ik sprak, zei: Ik geef ze allemaal apart het gevoel dat iedereen erbij hoort. Dan hou je ze betrokken."

Het gesprek met David de Vos kun je hier terugluisteren.


"Bron van geluk als je dicht bij God leeft"

Het is maandag de internationale dag van het geluk. Zijn christenen gelukkiger dan niet-christenen? Therapeut en coach Carianne Ros denkt van niet, maar dat zou wel zo moeten zijn. "Als we heel dicht bij God leven, zal er absoluut een onuitputtelijke bron van vreugde tot onze beschikking komen. Een vreugde die veel stabieler is dan onze omstandigheden", zo vertelt ze maandagmiddag in Sandwich op Groot Nieuws Radio.

Carianne Ros denkt dat God dat ook zo voor ons bedoeld heeft. Als we vreugde van binnen ervaren, dan gaan we die liefde ook uitdelen.

Toch kunnen christenen ook vaak klagen. "In die zin worden we geconfronteerd met ons menszijn. We hebben wel een oplossing. Het is geen pilletje, maar een boek waar we veel vreugde uit kunnen halen, als we dat bestuderen." Volgens Carianne Ros moet je jezelf de gewetensvraag stellen: hoe dicht leef ik bij God, hoeveel invloed mag Hij hebben op mijn leven?

Het hele gesprek met Carianne Ros kun je hier terugluisteren.


Reyer nieuw lid in de Opwekking Band

De Opwekking Band krijgt versterking van aanbiddingsleider Reyer, zo werd vorige week bekendgemaakt. Daarnaast komt er ook een door Reyer geschreven lied op de nieuwste Opwekking-CD, die komend weekend wordt opgenomen tijdens het Zangfestijn. Reyer was blij verrast toen hij werd gevraagd om mee te doen in de Opwekking Band, zo vertelde hij maandag in Backstage.

Reyer begint rustig aan zijn taak bij de Opwekking Band. Zo is hij niet op de hele CD/DVD straks te horen, maar mag hij wel zijn eigen lied zingen. Ook is hij betrokken bij 1 of 2 diensten op de Pinksterconferentie.

Het gesprek met Reyer kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

Minder kennisoverdracht en meer verhalen in de kerk

Is de kerk teveel een kennisinstituut geworden? Internetevangelist Wouter van der Toorn schreef er een blog over op Creatov.nl. Hij ziet dat in kerken vaak iemand op het podium staat die alles weet, die kennis overdraagt zodat de gemeente leert en dat in de komende week kan toepassen. Volgens Van der Toorn ligt er dan te veel focus op 'als je maar op de juiste manier gelooft'.

"Als je je partner wil leren kennen, ga je ook geen boek over hem lezen. De Bijbel is geen boek met wetenschap en kennis, maar een boek met grote en kleine verhalen die veel te raden over laten", vertelt Wouter van der Toorn in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. Ook Jezus vertelde verhalen en gelijkenissen, omdat het soms niet uit te leggen is. Door de verhalen snappen we volgens Van der Toorn beter wie we zijn en wat van waarde is. "In die verhalen zit zoveel power."

Zelf legt Wouter van der Toorn zich er in zijn preekvak er ook meer op toe om verhalen opnieuw te vertellen in plaats van het goed uit te leggen. "Bij dat laatste krijg je dat alles goed moet worden uitgelegd, dat je compleet moet zijn. Hoe strakker je op die lijnen gaat zitten, hoe minder er te raden overblijft. Verhalen zijn bedoeld om te begrijpen wie we zijn, wie God is en de wereld waar we hoop op hebben."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Evangelische beweging enorm vertakt"

"De evangelische beweging is nog steeds iets specifieks, maar het is niet meer iets specifieks van bepaalde groepen." Dat zegt Laura Dijkhuizen, een van de auteurs van het boek 'Typisch Evangelisch', dinsdag op Groot Nieuws Radio. De evangelische beweging is volgens haar zodanig vertakt, dat je niet meer kunt zeggen wat een typische evangelische kerk is.

"Daarbij kun je zeggen dat Gods Geest aan de gang is gegaan voor wie zich daar voor openstelt. En niet alleen voor bepaalde groepen. Dat is heerlijk door elkaar gelopen", aluds Laura Dijkhuizen in De Nieuwe Morgen. Ze ziet dat veel traditionele kerken zich verbonden hebben aan evangelische verbanden. Die kerken zoeken beleving en leggen nadruk op het hebben van een relatie met Jezus.

In het boek worden opwekkingen beschreven die plaatsvonden in Nederland. "Daarvan uit zijn bekende namen voortgekomen die we nu allemaal wel kennen: Anne van der Bijl, Henk Binnendijk. Die komen uit vroege opwekkingen voort, waar we nu van zeggen dat het bekende christelijke Nederlanders zijn die een stempel hebben gedrukt op het hele christelijke kader in Nederland", aldus Dijkhuizen.

Het gesprek met Laura Dijkhuizen kun je hier terugluisteren.


"Kinderwerkers in de kerk vaak niet getraind"

In het kinderwerk in de kerk zijn er vaak mensen die daar geen onderricht in hebben gehad. Vanuit nood zetten mensen zich vaak in voor de jongste gemeenteleden. Dat stelt Karin Koornstra dinsdag op Groot Nieuws Radio. Tijdens Pinksteren komt haar boek 'IJzersterk Kinderwerk' uit in waar verschillende aspecten van het kinderwerk worden besproken.

Want hoe bid je met kinderen? En hoe leer je een nieuw lied aan? Volgens Karin is er nog geen boek die alle aspecten van het kinderwerk goed samenvat. Met het boek wil ze haar ervaringen opschrijven en doorgeven. Haar belangrijkste tip die ze wil meegeven in het boek: "Schat de kinderen niet te laag in. Betrek ze bij alles wat je doet, maak ze actief! We maken ze soms tot consumenten, maar ze zijn medewerkers, je jonge buddies!"

Karin is zelf al meer dan 30 jaar actief in het kinderwerk in allerlei kerken. Ook is ze sinds vorig jaar eindverantwoordelijk voor het kinderplein op Pinksterconferentie Opwekking. Het boek komt uit tijdens het pinksterweekend.

Het gesprek met Karin Koornstra kun je hier terugluisteren.


"Gods roeping vaak 'te magisch' gemaakt"

Veel christenen worstelen wel eens met de vraag: wat is Gods plan voor mijn leven? Volgens Dirk de Boer, coördinator pastoraat bij De Hoop GGZ, wordt die vraag in het christelijk milieu vaak te magisch gemaakt. "Er bestaat het gevaar dat we zitten te wachten op de stem van God, maar het is de vraag of dat altijd zo gaat", aldus De Boer dinsdagmiddag op Groot Nieuws Radio.

Dirk de Boer erkent dat er mensen zijn die een concrete roeping van God ontvangen. "Maar misschien is het eerder nodig dat je in beweging komt, dan dat je concreet een stem van God hoort wat je moet doen." Volgens de Boer zijn we Bijbels gezien geroepen om goed om ons heen te kijken. "Er gebeurt genoeg onrecht waar je je mee kan bemoeien. Er is een lijden in deze wereld, ook in de lijdende kerk. In de samenleving kun je positieve invloed uitoefenen. En je kunt het evangelie uitdragen in woord en daad."

Het gesprek met Dirk de Boer kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"Theologie ondergeschikt aan naastenliefde"

Als theologie leidt tot discriminatie, moet je je afvragen of die theologie nog wel de naastenliefde van Jezus reflecteert. Dat zegt activist, lobbyist en spreker Antonie Fountain op Groot Nieuws Radio. "Theologie is ondergeschikt aan het idee van je naaste liefhebben als jezelf en het de ander uitnemender achten."

Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat er meer meldingen zijn binnengekomen bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat kan twee dingen betekenen: discrimineren we meer of worden gevallen van discriminatie vaker gemeld? Het College denkt dat mensen steeds meer te maken krijgen met discriminatie op grond van ras, afkomst of geloof.

Het hele gesprek met Antonie Fountain kun je hier terugluisteren.


Donderdag

"Veel beren op de weg voor coalitie met ChristenUnie"

Oud-ChristenUnie-voorman André Rouvoet is er niet zeker van of het verstandig is dat zijn partij toetreedt tot een nieuw kabinet. "Ik zie nog zoveel leeuwen en beren op de weg, ik denk dat het hele moeilijke gesprekken gaan worden", zei Rouvoet donderdagochtend op Groot Nieuws Radio. Een coalitie met de ChristenUnie zou in beeld komen als de onderhandelingen met GroenLinks mislukken.

In veel analyses worden de verschillen tussen GroenLinks en de VVD groot uitgemeten, terwijl Rouvoet van mening is dat diezelfde verschillen ook spelen tussen ChristenUnie en VVD. In die relatie liggen onderwerpen als asielbeleid, inkomensverdeling en milieu heel lastig.

Het gesprek met André Rouvoet kun je hier terugluisteren.


Worden wie je bent als uniek kind van God

Worden wie je bent, wie wil dat nou niet? Jan Pool neemt je mee in een zoektocht langs allerlei aspecten die je daarbij kunnen helpen. Je identiteit mag je vinden in de wetenschap dat je een geliefd kind van God bent en dat je uniek gemaakt bent. Jan ziet veel mensen rondlopen met meerdere versies van zichzelf en wil dolgraag dat deze samen komen en onder de liefde van God een echte zoon of dochter van Hem worden.

Donderdag was Jan Pool te gast in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Veel vooroordelen protestanten en katholieken

Nog altijd leeft in protestantse kring dat de Rooms-Katholieke kerk nog altijd in het 'grote verkeerde denken' zit, terwijl er in de kerk nu daadwerkelijk een verandering aan het plaatsvinden is. Dat stelt Hans van Hoof, projectleider van het nieuwe kenniscentrum van 'In De Rechte Straat', vrijdag in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Ook andersom leven er nog veel vooroordelen. Zo worden protestanten nog vaak weggezet als ketters, als gelovigen die zich hebben afgekeerd van de leer van Rome, en daarom deugen ze niet.

Deze vooroordelen wil het kenniscentrum van 'In De Rechte Straat' wegnemen door eerlijke en betrouwbare informatie aan te bieden over de reformatie en de katholieke kerk. Het kenniscentrum is vanaf dit najaar toegankelijk

Het gesprek met Hans van Hoof kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari