Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 22:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Don Moen Give Thanks (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Don Moen Give Thanks (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Don Moen Give Thanks (Live)
Luister

We Gaan Ze Halen verliest kort geding

wegaanzehalen2vrijdag 24 maart 2017 13:59

De stichting We Gaan Ze Halen heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat verloren. Dit initiatief van theoloog Rikko Voorberg wilde de Nederlandse regering aan haar afspraak houden om meer vluchtelingen op te nemen uit opvangkampen in Griekenland en Italië. De rechter oordeelde vrijdag dat het daarvoor nog te vroeg is, omdat de deadline om aan de verplichtingen te voldoen pas in september afloopt.

We Gaan Ze Halen strijdt al bijna een jaar voor naleving van de Europese afspraken over herverdeling van vluchtelingen. In september 2015 beloofden de EU-lidstaten 160.000 vluchtelingen over te nemen vanuit kampen in Griekenland en Italië. Daarvan moet Nederland 8712 vluchtelingen opnemen, maar op dit moment zijn dat er pas 1487. 

Daarom had de stichting de Nederlandse Staat gevorderd om de gemaakte afspraken na te komen, maar de rechter ging hier niet in mee. Volgens Rikko Voorberg, voorzitter van de stichting laat deze uitspraak zien hoe ingewikkelde regels worden gebruikt om onder afspraken uit te komen: “Bovendien zie je de onwil die er vanuit de politiek is om vluchtelingen die vastzitten in opvangkampen te helpen. Terwijl Nederland hier keiharde afspraken over heeft gemaakt. Deze afspraken worden ontkend. Juist nu moeten we doorzetten.”

Stichting We Gaan Ze Halen heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Volgens advocaat Aad Stoop van advocatenkantoor Bergh Stoop & Sanders, die We Gaan Ze Halen vertegenwoordigd is er ook een positieve kant aan de uitspraak van vrijdag. De rechter bevestigt namelijk wel dat Nederland gebonden is aan de besluiten van de Europese Raad en de Turkije-EU deal brengt hier geen verandering in.

In De Dag van Vandaag hoor je een gesprek met advocaat Stoop. Dit gesprek is hier later terug te luisteren.

« Terug

Deel via