Nu op Groot Nieuws Radio

22:40 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Keith & Kristyn Getty Speak, O Lord
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Keith & Kristyn Getty Speak, O Lord
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:34 - 23:34 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Keith & Kristyn Getty Speak, O Lord
Luister

"Wees realistisch: opvoeden is gekkenwerk"

josde cockdinsdag 28 maart 2017 11:32

Hoe voed jij je kinderen op? Is opvoeden vooral een hoop gedoe? Jos de Kock, godsdienstpedagoog en vader van twee dochters schreef er het boek 'Opvoeden is gekkenwerk' over. Geen praktische opvoedgids maar een aanzet om met elkaar in gesprek te gaan over de drijfveren achter je manier van opvoeden. Dinsdag vertelde De Kock er meer over in Bij Jorieke.

Het boek 'Opvoeden is gekkenwerk' kun je bestellen via Kameel.nl, daarmee ondersteun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Is opvoeden echt gekkenwerk?

"Het is natuurlijk ook heel mooi werk. Mijn boek is geen negatief boek over iets dat allemaal ellende oplevert." aldus De Kock in Bij Jorieke. "Als je voor het eerst ouder wordt of voor de klas staat of in de wijk aan de slag bent met jongeren dan moet je het maar gaan ontdekken. De reden dat ik het gekkenwerk vind is dat opvoeden niet iets rooskleurig is. Er wordt vaak best wel eens romantisch gedaan over opvoeden. Maar ik wil graag realistisch doen. Kinderen zijn een zegen, maar zeg dat maar tegen jezelf op de ochtend dat de kinderen naar school moeten, als het op spanning staat. Zeg dan maar eens: het is een zegen."

Waarom is het dan zo'n gedoe, dat opvoeden?

"Kinderen willen soms letterlijk een andere kant dan jij als opvoeder. Kinderen hebben anderen belangen dan jij als opvoeder. Daar komt het in de kern op neer, als het om gedoe gaat. Als opvoeder wil je iets meegeven aan je kind. Je hebt een beeld van hoe een kind zich zou moeten ontwikkelen. Dat kan je soms niet concreet verwoorden, maar als opvoeder wil je je kind in een bepaalde richting sturen. Maar ook in een kind zit iets eigens dat hij of zij een eigen weg op wil. Daar zit een spanningsveld in elke vorm van opvoeden."

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via