Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Protestants klooster 90e pioniersplek PKN

Hezenbergdonderdag 30 maart 2017 07:30

De Protestantse Kerk in Nederland merkt nu als je doelgroepen op een andere manier gaat benaderen, dan spreekt dat mensen aan die geen aansluiting meer hebben met de kerk om de hoek. Dat zegt Gert Wijnstok, geestelijk verzorger van de retraiteweekenden bij de Hezenberg. Dit protestantse klooster is de negentigste pioniersplek van de PKN.

Het is volgens Wijnstok geen wanhoopsgreep om de krimpende PKN te redden. In de Hezenberg wordt er volgens Wijnstok aansluiting gevonden bij oude tradities die nieuw leven in worden geblazen. "We liggen in het gebied van de moderne devotie van weleer. Aan het eind van de middeleeuwen gingen mensen elkaar opzoeken en vormden ze met elkaar broeder- en zustergemeenschappen. Ze baden met elkaar en zagen om naar elkaar. Ook waren ze van grote betekenis voor de omgeving."

In de Hezenberg zijn er geen mensen die daar permanent verbleven. Tijdens een retraiteweekend wordt er een tijdelijke leefgemeenschap gevormd. Gasten staan op de eerste avond al stil bij de vraag: wat kom je hier halen dit weekend? Wijnstok: "Een retraite is iets anders dan een bed & breakfast. Een retraite werkt pas echt als je in een retraitestand staat." De weekenden zijn voor iedereen die komen wil: binnenkerkelijk, randkerkelijk en buitenkerkelijk.

Het gesprek met Gert Wijnstok kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari