Nu op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Matt Redman & Chris Tomlin Angels (Singing Gloria)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Matt Redman & Chris Tomlin Angels (Singing Gloria)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Matt Redman & Chris Tomlin Angels (Singing Gloria)
Luister

Marcel Koning, dirigent in de ChristenUnie-campagne

Marcel Koningvrijdag 31 maart 2017 18:55

Tweeënhalve week na de verkiezingen kijkt campagneleider Marcel Koning van de ChristenUnie terug op de verkiezingstijd. Toen hij op 16 maart om half 5 's nachts wakker werd en de 5 zetels in het grafiekje zag staan, heeft hij wel een rotuur gehad. Toch gelooft Marcel: "God weet wat Hij doet, altijd, punt. En welke uitslag er ook komt, die accepteren we in dankbaarheid."

Marcel Koning opereerde als dirigent in de campagne. Steeds weer is de vraag: wat is het muziekstuk dat we moeten uitvoeren? "Je probeert dat uit te voeren, maar dat doel je niet alleen. Mensen hebben daarn een rol in, waarvan Gert-Jan Segers een heel belangrijke heeft. Mijn rol is om te zeggen op welke onderwerpen we ons gaan focussen." Dat wordt soms erg concreet: dit gaan we wel zeggen en dit niet.

Zo was bekend dat Segers het in het slotdebat moest opnemen tegen Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD). "Dan moet je een onderwerp kiezen, dat komt dan bij de campagneleider op het bordje, dan moet je een knoop doorhakken." Segers debatteerde uiteindelijk met Rutte over het klimaat, voor de ChristenUnie een belangrijk onderwerp. "Het was een kernthema voor ons: de toekomst van onze kinderen. En het is een onderwerp waarop de afstand tussen de ChristenUnie en de VVD groot is. En dat moet je in een debat altijd doen: de verschillen groot maken, dan kun je het beste je positie markeren. Dat maakte het klimaat een goed thema om te kiezen."

Marcel deed zijn werk vanuit een roeping: de christelijke zaak dienen. Bijvoorbeeld het op het gebied van voltooid leven, heeft Marcel het idee dat hij met iets wezenlijks bezig is. "Wat kunnen we nog wel doen om te voorkomen dat mensen zo'n pil nodig hebben?"

De uitslag van de verkiezingscampagne was misschien wat teleurstellend. Toen Marcel op 16 maart om half 5 's nachts wakker werd en op zijn telefoon keek, zag hij in het grafiekje slechts 5 zetels, ondanks de absolute stemmenwinst. "Ja, ik heb een moment gehad van teleurstelling Maar ik sta niet zo in het leven om daar heel lang bij stil te blijven staan."

Te gast in De Dag Van Vandaag

Marcel Koning was vrijdagmiddag 31 maart twee uur lang te gast bij Hanno in De Dag Van Vandaag. Het gesprek ging naast politiek ook over zijn muziek, zijn gezin en over zijn inspiratiebronnen. Eerder was Marcel overdenker in het programma De Nieuwe Morgen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Foto: Facebookpagina Marcel Koning

« Terug

Deel via