Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week13

week13_2017vrijdag 31 maart 2017 18:30

Deze week voerden we actie samen met het Christelijk Noodhulpcluster tegen de honger in Afrika en Jemen. We belden met de organisaties die actief zijn in het getroffen gebied. Verder in het weekoverzicht aandacht voor de nieuwe Opwekkingsliederen en de Matthäus Passion voor dummies. Gesprek gemist? Luister hier terug!

Maandag

Deze 12 liederen komen op de Opwekking-CD

Eindelijk weten we het: deze twaalf liederen komen op het nieuwste album van Opwekking. Dit weekend werd de CD opgenomen tijdens het Zangfestijn op de Kroeze Danne. De selectiecommissie koos onder andere voor 'Breng Ons Samen', 'Here's My Heart' en 'Maak Ons Hart Onrustig'.

Voor bandleider Elisa Krijgsman was het lied 'In Eeuwigheid' (origineel heet 'Forever') een hoogtepunt van het Zangfestijn, vertelt hij maandag in De Nieuwe Morgen. "Op de zondagmiddag zat daar een mooie vibe in. Je kunt zo'n liedje een aantal malen spelen, maar op zondagmiddag kwam er iets los. Een soort improvisatie waar we loslieten wat we aan het doen waren. Daar zat een vrij moment in. Voor een liveworship-cd, daar ben ik als producer heel content mee."

Het gesprek met Elisa Krijgsman kun je hier terugluisteren.


Matthäus Passion voor dummies

Overweeg je om dit jaar naar een uitvoering van de Matthäus Passion te gaan? Je bent niet de enige. Overal in Nederland wordt de muzikale vertolking van het lijdensverhaal van Jezus opgevoerd. Het muzikale meesterwerk van componist Johann Sebastian Bach trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken? Dat kan met de dummie variant in Doetinchem!

Chef-dirigent Patrick van der Linden vertelde er maandag over in Sandwich: "Ik kreeg het verzoek of ik een lezing zou kunnen geven met daarbij een uitleg over wat de Matthäus Passion precies is. Dat is uitgegroeid tot een interactieve lezing waarbij het publiek meteen delen uit de Matthäus Passion te horen krijgt."

De Matthäus Passion voor dummies wordt op woensdagavond 5 april gehouden in Doetinchem. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Het gesprek met Patrick van der Linden is hier terug te luisteren.

Dinsdag

"Wees realistisch: opvoeden is gekkenwerk"

Hoe voed jij je kinderen op? Is opvoeden vooral een hoop gedoe? Jos de Kock, godsdienstpedagoog en vader van twee dochters schreef er het boek 'Opvoeden is gekkenwerk' over. Geen praktische opvoedgids maar een aanzet om met elkaar in gesprek te gaan over de drijfveren achter je manier van opvoeden. Dinsdag vertelde De Kock er meer over in Bij Jorieke.

Het gesprek over opvoeden is hier terug te luisteren. Het boek 'Opvoeden is gekkenwerk' kun je bestellen via Kameel.nl, daarmee ondersteun je het werk van Groot Nieuws Radio.


Woensdag

"Meer geld naar ontwikkelingssamenwerking"

Terwijl er in Den Haag een nieuw kabinet wordt gevormd lopen we met de stelling al vast vooruit op de bestedingen van die nieuwe regering. Moet er meer geld naar ontwikkelingshulp? Kor van der Helm, docent ontwikkelingssamenwerking op de Christelijke Hogeschool, vindt van wel. "De crisis is misbruikt om dat bedrag naar beneden te krijgen."

Het bedrag voor ontwikkelingssamenwerking lag op 4,7 miljard euro per jaar. Per hoofd van de bevolking is dat zo'n 283 euro. Dat is gedaald naar 3,7 miljard euro, want neerkomt op 250 euro per hoofd van de beroepsvolking. "Een schijntje", volgens Van der Helm. "We denken meer aan onszelf, aan onze eigen belangen."

"We hebben een verantwoordelijkheid, niet alleen voor de naaste dichtbij, maar ook voor de naaste ver weg", vertelde Van der Helm woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren.


1,5 miljoen euro voor noodhulp Afrika

Het Christelijke Noodhulpcluster heeft tot nu toe 1,5 miljoen euro binnengekregen voor noodhulp in Afrika en Jemen. Woensdag werd door verschillende christelijke media een actiedag gehouden. Ook op Groot Nieuws Radio was er aandacht voor de hongersnood in onder andere Zuid-Soedan en Nigeria. Er kan nog steeds gedoneerd worden.

In het Christelijke Noodhulpcluster werken de organisaties Dorcas, Red een Kind, Tear, Woord & Daad en ZOA samen. De gesprekken over wat deze organisaties preceis doen, kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Protestants klooster 90e pioniersplek PKN

De Protestantse Kerk in Nederland merkt nu als je doelgroepen op een andere manier gaat benaderen, dan spreekt dat mensen aan die geen aansluiting meer hebben met de kerk om de hoek. Dat zegt Gert Wijnstok, geestelijk verzorger van de retraiteweekenden bij de Hezenberg. Dit protestantse klooster is de negentigste pioniersplek van de PKN.

Het is volgens Wijnstok geen wanhoopsgreep om de krimpende PKN te redden. In de Hezenberg wordt er volgens Wijnstok aansluiting gevonden bij oude tradities die nieuw leven in worden geblazen. "We liggen in het gebied van de moderne devotie van weleer. Aan het eind van de middeleeuwen gingen mensen elkaar opzoeken en vormden ze met elkaar broeder- en zustergemeenschappen. Ze baden met elkaar en zagen om naar elkaar. Ook waren ze van grote betekenis voor de omgeving."

Het gesprek met Gert Wijnstok kun je hier terugluisteren.


Martin Brand werd geraakt door de Judaskus

In een theatervoorstelling met popmuziek, Bach én gospel brengen zanger Martin Brand en zandtovenaar Gert van der vijver het lijdensverhaal op een eigentijdse manier. Toen hij vorig jaar de rol van Jezus speelde en de Judaskus kreeg, werd hij daar zo door geraakt, dat hij er van moest huilen, vertelde hij donderdag in Bij Jorieke.

"Dan moet je oppassen dat je niet zo in de emotie raakt, dat je niet meer kunt spelen", aldus Martin Brand. Het hele gesprek met Martin Brand in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Dag6 vrijdag officieel van start

Het nieuwsplatform Dag6 van de EO en het Nederlands Dagblad gaat vrijdag na driekwart jaar officieel van start. De vakmensen van Dag6 delen over verschillende thema's alles wat nieuw en nieuws is, vertelt Kees-Jan Mulder van Dag6 vrijdag op Groot Nieuws Radio. "Zij posten de artikelen die zij het meest interessant of ontroerend vinden in de app."

In die app komen nieuwsbronnen als het ND, EO, ANP en de Volkskrant bij elkaar. Daarnaast krijgen abonnees elke vrijdag het weekblad op de mat. Kees-Jan Mulder legt uit dat het af en toe ook lekker is om een rustmoment te pakken en een verhaal vanaf papier te lezen. "Een longread lees je minder snel op een telefoon."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari