Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 10:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Matt Maher When I Think Of Christmas
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Matt Maher When I Think Of Christmas
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Matt Maher When I Think Of Christmas
Luister

"In ieder mens schuilt een moedig mens"

Mirjam van der Vegtdinsdag 04 april 2017 11:55

Durf jij verloren te zijn? Heb je het lef om te stoppen met ongezonde vriendschappen? Moedig leven, dat heeft te maken met zelfvertrouwen, de moed hebben om stil te staan, je overwinningen laten zien en tijd nemen om even te fantaseren. Mirjam van der Vegt gelooft dat er in ieder mens een moedig mens schuilt, vertelde ze dinsdagochtend in Bij Jorieke.

"Als je jezelf een slachtoffer voelt, is het de kunst om te ontdekken dat er moed in jou schuilt. Met die kiemkracht zijn we geschapen. Als je het wil zien, zie je overal de kleine moedige daden", aldus Mirjam. Ze schreef een boek over moed, het tweede deel in haar 'Adem de dag'-reeks. Het boek kun je bestellen via de webshop Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Volgens Mirjam toon je moed als je bang bent, maar toch de sprong durft te wagen. "Moed is veel meer: het besef dat iets anders belangrijker is dan angst. Moed gaat ook heel erg over vertrouwen. Wij denken vaak aan iets succesvols, voor mij is moed dat je verloren durft te zijn en kan zeggen dat het helemaal niet meer gaat, en dat je het niet meer kan."

Die verlorenheid ervoer Mirjam toen ze in een burn-out zat en niks meer kom. "Ik reed naar huis en ervoer genade en vrede los van wat ik ben en hoe verloren ik ook ben.

"Als je ruimte neemt voor je eigen hart en de gevoelens die daar spelen. Dat je daar een kijkje durft te nemen. Ik hoop dat je dan ook iemand anders tegenkomt in je hart. We denken bij moed vaak aan een bergbeklimmer die de Mount Everest heeft beklommen. Maar misschien heeft de moeder die elke dag de was doet, wel meer moed."

Ongezonde vriendschappen

Misschien heb je wel het meeste moed nodig om te stoppen met sommige ongezonde vriendschappen. Volgens Mirjam is de vraag belangrijk in welke vriendschappen je ruimte krijgt om te groeien. "Wie met wijzen omgaat, wordt zelf wijs. Soms is het beter om echt te snoeien in vriendschappen. Jezus had zelf drie boezemvrienden en twaalf discipelen."

Mirjam vindt dit zelf ook heel moeilijk, omdat ze het liefst zo lang mogelijk verbinding houdt met anderen. "Ik ben erachter gekomen dat veel verbindingen ook schijnverbindingen kunnen zijn. Zelf heb ik de afgelopen twee jaar een paar exitgesprekken gevoerd om te stoppen met vriendschappen. Het gaat heel erg over grenzen aangeven, omdat het je echt teveel energie kan kosten."

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via