Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

"Autisme speelt ook rol in de relatie tot God"

kerkkruisdinsdag 04 april 2017 07:30

Voor mensen met autisme is het moeilijker om te geloven. Internationale onderzoeken laten zien dat mensen met autisme vaker zeggen: ik geloof niet of niet meer. Dat zegt Hanneke Schaap, een van de sprekers op het minicongres over autisme en geloof dat wordt georganiseerd door de christelijke GGZ-instelling Eleos. Het congres is speciaal voor ambtsdragers, predikanten en kerkelijk werkers.

Het thema van het congres dat dinsdag en donderdag wordt gehouden is 'Autisme en geloof: werelden apart?' Volgens Hanneke Schaap kunnen mensen met autisme zich soms apart voelen dan de meeste mensen in de kerk. "Iemand met autisme zei eens tegen mij: soms wordt het me teveel in de kerkdienst, al die prikkels. Mijn hoofd zit dan vol en loop ik er even uit. Dat mag, maar toch kijkt iedereen me na." Die persoon voelde zich opgelaten daarover.

De angst en onzekerheid die mensen met autisme in gewone sociale leven ervaren, kunnen ook spelen in de relatie tot God. Ziet God mij wel? Wil Hij mij wil? "In een kerkelijke context kan dat zoveel lading hebben. In het gewone leven kun je een bekende hebben waar het niet zo mee klikt, dan zoek je een andere. Maar je hebt maar één God."

Hanneke Schaap hoopt dat er in de kerk meer aanvaarding komt voor mensen met autisme in hun anderzijn. Soms eist dat ook van ambtsdragers, predikanten en kerkelijk werkers dat ze zich aanpassen of dingen anders verwoorden.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari