Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 22:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Sharon Kips Onvoorwaardelijk
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Sharon Kips Onvoorwaardelijk
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Sharon Kips Onvoorwaardelijk
Luister

Als vader de zoon van je kind durven te zijn

vaderdochterdinsdag 04 april 2017 18:25

Wanneer een vader of moeder op een kwetsbaar moment even zoon of dochter durft te zijn van zijn of haar tiener, dan breekt daar iets door van Gods koninkrijk. Dat zegt Piet Mulder, gezinstherapeut bij De Hoop ggz. Soms lukt het een tiener niet om duidelijk te maken wat hij mist in de relatie met zijn ouders. Het lukt een vader of moeder dan lang niet altijd om daar naar te luisteren.

Soms kan het zelfs zijn dat ze hun gedrag gaan verdedigen, uitleggen of zelfs gaan ontkennen, zo vertelt Piet Mulder op Groot Nieuws Radio. Mulder hoorde in een oudertraining van een vader dat zijn zoon altijd vindt dat hij zo snauwt. Die vader wil streng en consequent opvoeden. De vraag die hij aan zijn zoon kan stellen: waarom vind je dat ik zo snauw? Waar heb je last van? Een ouder moet in zo'n luisterhouding komen, aldus Mulder.

Daarmee kunnen ouders ontdekken en leren van hun kind dat ze aan hem of haar niet geven wat ze in zelf ook nodig hebben gehad in hun tienertijd. Mulder heeft een aantal voorbeelden uit de Bijbel: Nicodemus die 's nachts naar Jezus gaat voor een gesprek. En Jezus zelf, die koning én knecht was.

Tieners zullen geen misbruik maken van het feit dat hun ouders kwetsbaar durven zijn, zegt Piet Mulder. "Ik merk altijd dat tieners a la minute vergeven en aanvaarden zoals ze zijn."

Het gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Joseph Hoban

« Terug

Deel via