Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

"Mindf*ck gaat grens over met hypnose"

victormidsvrijdag 07 april 2017 08:30

Het tv-programma Mindf*ck trekt wekelijks miljoenen kijkers. Maar zijn het onschuldige trucs of is het occult? Wilkin van de Kamp, onder andere bekend van stichting Vrij Zijn, zegt dat er met illusionisme niks mis mee is. "Ik vind het zelfs leuk!" Maar van hypnose, een techniek die presentator Victor Mids in het programma ook toepast, weten we dat dit niet ongevaarlijk is, stelt Van de Kamp.

Bij hypnose wordt een techniek gebruikt waarbij je bewustzijn wordt veranderd, waardoor je dingen gaat doen die je eigenlijk niet wilt doen. "Wij weten dat er ook een geestelijke wereld is. Als je zo kwetsbaar gemaakt wordt, bestaat de kans dat occulte krachten misschien invloed kunnen hebben op een mens."

In de eerste aflevering van Mindf*ck is te zien hoe een paar mensen door middel van hypnose op straat vastgezet worden. Ze kunnen zich niet meer bewegen of verplaatsen totdat hij het bevel geeft dat ze weer vrij zijn. "Dit gaat een grens over en is gevaarlijk", aldus Van de Kamp. "Uit ervaring weten we dat mensen die naar dit soort shows gaan nachtmerries kunnen krijgen. Of mensen waarnemen die er niet zijn."

Voor de gek

Toch vindt Wilkin van de Kamp dat christenen veilig naar Mindf*ck kunnen kijken. Wel vindt hij het jammer dat Victor Mids als illusionist ook hypnose gebruikt. "Hou die twee gescheiden, zou ik zeggen."

"Als christenen moeten we goed weten: wat is echt en wat is niet echt. Hypnose is echt, maar illusionisme niet. Je wordt voor de gek gehouden." Wilkin van de Kamp is niet bang voor het occulte. "Je hoeft daar niet bang voor te zijn als je weet wie je in Christus bent."

Het gesprek met Wilkin van de Kamp kun je hier terugluisteren.

Beeld: AVROTROS

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari