Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Michael W. Smith Great Is Thy Faithfullness
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael W. Smith Great Is Thy Faithfullness
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:49 - 22:49 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Michael W. Smith Great Is Thy Faithfullness
Luister

Is een social media-verslaving wel een verslaving?

meisje met smartphonevrijdag 07 april 2017 18:55

Chatberichten in een belangrijk WhatsApp-groepje en nieuwe likes op je meest recente Facebookpost. Social media kan soms veel aandacht opeisen. En soms lijkt het ook of je niet meer zonder sociale media kan. Want wie houdt je op de hoogte van afspraken als je zelf niet meer in het WhatsApp-groepje zit? Toch blijft het de vraag of je een sociale media-verslaving wel een verslaving kunt noemen.

Sjacco van Iwaarden, verslavingsarts bij De Hoop ggz, was vrijdagmiddag te gast bij Marien in De Dag Van Vandaag op Groot Nieuws Radio. "Een van de dingen die bij een verslaving komt kijken, is dat je in de problemen komt. Dat aantal mensen lijkt beperkt te zijn", aldus Sjacco. De gevolgen van een social media-verslaving zijn volgens hem subtiel. Het is niet na 1 avond dat meteen je leerprestaties achteruit gaan.

Bijna iedereen heeft Facebook of Twitter tegenwoordig in zijn broekzak zitten. "En dat wordt zo gemaakt dat je er niet los van kan komen. Net als je  Facebook wil afsluiten, popt er weer een berichtje op dat iemand gereageerd heeft op je post." Zelf heeft Sjacco van Iwaarden daar niet zo'n last van. Privé kan hij het nog prima links laten liggen. Wel ziet hij in zijn werk, bijvoorbeeld in het contact met cliënten, dat het gebruik van WhatsApp opkomt.

Bij De Hoop zijn er geen mensen die zich specifiek melden vanwege een social media-verslaving. Wel komen er vragen vanuit scholen die zien dat hun leerlingen veel bezig zijn met hun telefoon. Bij andere commerciële instellingen komt er wel een hulpaanbod. Sjacco van Iwaarden is van mening dat een opname in een kliniek niet zoveel zin heeft. "Het is een gedragsverslaving. Met gedragsbehandelingen kun je de controle daarover terugkrijgen."

Je kunt ook de controle terugkrijgen door met jezelf afspraken te maken, zo geeft Sjacco van Iwaarden als tip mee. Zo kun je besluiten om je telefoon 's avonds weg te leggen. Of door tijdsafspraken te maken: 1 keer per uur op je telefoon komen, zodat je niet steeds random je telefoon uit je zak pakt. Ook kun je besluiten om tijdens werkuren geen WhatsApp-groepen meer te checken, zodat je niet voortdurend geprikkeld wordt.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages / Eric Gross

« Terug

Deel via