Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week14

week14_2017vrijdag 07 april 2017 18:30

De week is alweer voorbij. Op Groot Nieuws Radio hadden we deze week onder andere aandacht voor het programma Mindf*ck, kun je daar als christen naar kijken? En verder het verhaal van Gerald Troost over zijn nieuwe album en het verhaal van Kinga Bán over haar operatie. Gesprek gemist afgelopen week? Luister hier terug!

Maandag

Arjan Baan: Opnieuw een reformatie nodig

Geloof jij dat je gered bent voor de eeuwigheid? Evangelist Arjan Baan van zendingsbeweging Heart Cry stelde in een video op CIP.nl het aangrijpend te vinden dat veel mensen op de biblebelt geen geloofszekerheid hebben. "Er is opnieuw een reformatie nodig", zei hij maandagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Geloofszekerheid is volgens Arjan Baan het zeker weten dat je gered bent, dat je zonden zijn vergeven en dat het recht zit tussen God en mij. In contact met jongeren en ouderen via de website van Heart Cry en op conferenties, hoort Baan vaak dat christenen twijfelen met het de vraag of ze gered zijn. Het advies van Baan is om als een kind de Bijbel te leren lezen. "In afhankelijkheid en een gebed in je hart dat God door de Heilige Geest een openbaring geeft, dat Hij het woord open maakt."

Het gesprek met Arjan Baan kun je hier terugluisteren.


Hoe leer je kinderen over de geestelijke wereld?

Kinderen op een grappige en leuke manier vertellen over de geestelijke wereld. Maar wel duidelijk, eerlijk en radicaal. Dat is het doel van het nieuwe boek 'De macht van de witte leeuw' van Coen Nuijten, dat deze zomer verschijnt. Er is volgens hem nog veel onwetendheid over de geestelijke wereld en ook over hoe je dat in kindertaal kan overbrengen.

Maar is dit onderwerp wel geschikt voor kinderen? Dat ligt volgens Coen aan de manier waarop je het vertelt. "Als je enge verhalen gaat schrijven, denk ik niet dat het geschikt is." Coen doet het op een andere manier. Het eerste hoofdstuk gaat over een zwarte reus en een witte leeuw. Daarbij stelt hij de vraag: wie mag er winnen in jouw leven? Ook leert Coen de kinderen om geestelijke wapens te gebruiken.

Het gesprek met Coen Nuijten kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

"Autisme speelt ook rol in de relatie tot God"

Voor mensen met autisme is het moeilijker om te geloven. Internationale onderzoeken laten zien dat mensen met autisme vaker zeggen: ik geloof niet of niet meer. Dat zegt Hanneke Schaap, een van de sprekers op het minicongres over autisme en geloof dat wordt georganiseerd door de christelijke GGZ-instelling Eleos. Het congres is speciaal voor ambtsdragers, predikanten en kerkelijk werkers.

De angst en onzekerheid die mensen met autisme in gewone sociale leven ervaren, kunnen ook spelen in de relatie tot God. Ziet God mij wel? Wil Hij mij wil? "In een kerkelijke context kan dat zoveel lading hebben. In het gewone leven kun je een bekende hebben waar het niet zo mee klikt, dan zoek je een andere. Maar je hebt maar één God."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"In ieder mens schuilt een moedig mens"

Durf jij verloren te zijn? Heb je het lef om te stoppen met ongezonde vriendschappen? Moedig leven, dat heeft te maken met zelfvertrouwen, de moed hebben om stil te staan, je overwinningen laten zien en tijd nemen om even te fantaseren. Mirjam van der Vegt gelooft dat er in ieder mens een moedig mens schuilt, vertelde ze dinsdagochtend in Bij Jorieke.

"Als je jezelf een slachtoffer voelt, is het de kunst om te ontdekken dat er moed in jou schuilt. Met die kiemkracht zijn we geschapen. Als je het wil zien, zie je overal de kleine moedige daden", aldus Mirjam. Ze schreef een boek over moed, het tweede deel in haar 'Adem de dag'-reeks.

Het gesprek dat Jorieke met Mirjam had, kun je hier terugluisteren.


Reformatie herdenken op Pinksterconferentie

Dat het dit jaar 500 jaar geleden is dat Luther zijn stellingen publiceerde in Wittenberg, gaat ook Pinksterconferentie Opwekking niet voorbij. Op Eerste Pinksterdag geven Herman Selderhuis en een pinkstervoorganger een seminar over het thema 'van reformatie tot transformatie'. Dat maakte directeur Ruben Flach van Stichting Opwekking dinsdag bekend op Groot Nieuws Radio.

Flach: "Zij gaan een historisch perspectief schetsen van de reformatie. Welke invloed heeft dat op ons leven, wat kunnen we er van leren en wat betekent het voor deze tijd?" Het seminar wordt gegeven op zondagmiddag 4 juni na de sing-in.

Ruben Flach maakt meer nieuws bekend: het afsluitende aanbiddingsconcert wordt gegeven door Matt Maher én er komt een gebedsconcert met Open Doors en Marcel Zimmer.

Het gesprek met Ruben Flach kun je hier terugluisteren.


Als vader de zoon van je kind durven te zijn

Wanneer een vader of moeder op een kwetsbaar moment even zoon of dochter durft te zijn van zijn of haar tiener, dan breekt daar iets door van Gods koninkrijk. Dat zegt Piet Mulder, gezinstherapeut bij De Hoop ggz. Soms lukt het een tiener niet om duidelijk te maken wat hij mist in de relatie met zijn ouders. Het lukt een vader of moeder dan lang niet altijd om daar naar te luisteren.

Soms kan het zelfs zijn dat ze hun gedrag gaan verdedigen, uitleggen of zelfs gaan ontkennen, zo vertelt Piet Mulder op Groot Nieuws Radio. Mulder hoorde in een oudertraining van een vader dat zijn zoon altijd vindt dat hij zo snauwt. Die vader wil streng en consequent opvoeden. De vraag die hij aan zijn zoon kan stellen: waarom vind je dat ik zo snauw? Waar heb je last van? Een ouder moet in zo'n luisterhouding komen, aldus Mulder.

Het gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.


Woensdag

De nieuwe studio van Groot Nieuws Radio

Vanaf mei gaat Groot Nieuws Radio uitzenden vanuit deze nieuwe studio in 'de Troubadour' in Veenendaal. Deze week is het studiomeubel geplaatst met daarin ook een nieuw mengpaneel. Investeren in studio-apparatuur was nodig omdat de huidige studio compleet afgeschreven is, zo legt Wilfred Hardeman, directeur van Groot Nieuws Radio, woensdagochtend uit in De Nieuwe Morgen.

"Al tien jaar zenden we uit vanaf deze locatie. We hebben mooie herinneringen hier, maar ook minder mooie herinnering. Maar als je hier binnenkomt, zie je al: God is trouw", vertelt Wilfred Hardeman. Het is volgens hem te kostbaar om te investeren op de huidige locatie.

Het gesprek met Wilfred Hardeman kun je hier terugluisteren.


Helga heeft slechts 2 kliko's restafval per jaar

Hoort afval scheiden bij het zijn van christen? Volgens journalist Helga Warmels mag je best afvragen of je goed handelt als je gelooft dat God de aarde heeft gemaakt en dat de schepping van Hem is. Zelf vindt ze het belangrijk om respectvol met de aarde om te gaan. Ze produceert zo min mogelijk afval. Haar kliko met restafval staat slechts twee keer per jaar aan de weg.

Zo gebruikt Helga katoenen broodzakken en neemt ze een eigen beker mee als ze weet dat er op een plek wegwerpkoffiebekers worden gebruikt. Ook vraagt ze zich steeds bij het doen van boodschappen af: waar hoef ik geen verpakkingsmateriaal mee te nemen, waar kan het ook zonder?

Het gesprek met Helga Warmels kun je hier terugluisteren.


2 miljoen euro voor christelijk noodhulpcluster

De vijf christelijke hulporganisaties die samenwerken in het christelijk noodhulpcluster hebben ruim 2 miljoen euro opgehaald. Dat maakte woordvoerder Siebrand Wierda woensdagmiddag bekend op Groot Nieuws Radio. "De campagne is over het hoogtepunt heen, maar de nood niet. En de hulp aan de mensen ook niet, daar beginnen we nu mee", aldus Wierda.

Het geld wordt gebruikt in landen waar de nood echt hoog is, aldus Wierda. Daarbij staat Zuid-Soedan op nummer 1, waar hulp wordt geboden aan de meest kwetsbare groepen. Het ingezamelde geld wordt meteen gebruikt. "Er zijn al voorbereidingen getroffen vooraf, omdat de nood urgent was. De projecten zijn nu aan het beginnen of gaan spoedig van start", vertelt Wierda.

Het gesprek met Siebrand Wierda kun je hier terugluisteren.


Gerald Troost: Hijs de witte vlag en geef je over

"Op een geven moment kun je zo druk zijn met je eigen dromen, dat je er letterlijk heel erg moe van raakt. Dan mag je leren om de witte vlag te hijsen en je over te geven aan God en tegen Hem te zeggen: het is niet mijn werk, maar uw werk door mij heen, wilt u het overnemen?" Dat zei Gerald Troost woensdagmiddag in Backstage. Deze week is zijn nieuwe album 'Witte Vlag' de CD van de Week op Groot Nieuws Radio.

Zelf heeft Gerald dat ook ervaren in de 20 jaar dat hij actief is in de christelijke muziek. Soms ging hij te snel, zo vertelt hij. "Soms moet je dingen laten rijpen. Soms wil je te graag. En dan is het belangrijk om de stem van God steeds te horen en daar naar te luisteren." Gerald heeft een tijd lang geen optredens gedaan. In die tijd dacht hij na over vragen als: waarom doe ik dit? Wat is mijn hart daarin? Ben ik nog wel afgestemd op God of ben ik bezig met mijn eigen agenda of dromen?

Het hele gesprek met Gerald Troost kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Licht en duisternis dicht bij elkaar in Amsterdam

Een maand geleden brachten Jorieke en Thijs een bezoek aan Amsterdam om de verschillende projecten van Tot Heil des Volks te bezoeken. Zo kregen ze de andere kant van Amsterdam te zien. Licht en duisternis liggen dicht bij elkaar in onze hoofdstad. "Jezus komt steeds meer naar ons toe in een prostituee of een dakloze", vertelt directeur Gert Hutten van Tot Heil des Volks in Bij Jorieke.

Zo staat er midden in de rosse buurt een steen waarop staat 'God is mijn burcht'. "Bij iedereen in het leven staat licht en duisternis dicht bij elkaar", aldus Hutten. Als directeur is hij regelmatig betrokken bij de projecten in de hoofdstad.

Jorieke werd geraakt door wat ze in Amsterdam zag en hoorde. Raakt dit werk Gert nog wel? "Ik werk er nog niet zo heel lang, dat zal meespelen. Maar ik loop vaak over de Wallen als ik naar een van onze werkplekken ga. Omdat je de verhalen kent, raakt dat wel en wil ik geraakt blijven worden", vertelt hij op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Gert Hutten kun je hier terugluisteren.


Kinga Bán komende tijd niet bij Sela-tour

Zangeres Kinga Bán is komende tijd niet te zien tijdens de Dorspkerkentour van Sela. Dat meldt de band op haar website. De rol van Kinga wordt overgenomen door Sanne, Christien en Erika die al vaak hebben meegezongen met Sela. Vrijdag wordt Kinga aan haar rugwervel geopereerd omdat er kankerweefsel tegen de zenuwen is gaan drukken.

Donderdagochtend sprak Backstage-presentator Hans van Vuuren met Kinga Bán. Ze vertelde hem met vertrouwen vooruit te kijken naar de operatie van vrijdagochtend. "We zijn in goede handen. Mensen uit het hele land komen bij deze artsen. Ik ben er rustig onder, ik heb vannacht goed geslapen en ben vooral benieuwd hoe ik me morgen na de operatie zal voelen."

Een verder verslag van dit gesprek kun je hier lezen.


Vrijdag

"Mindf*ck gaat grens over met hypnose"

Het tv-programma Mindf*ck trekt wekelijks miljoenen kijkers. Maar zijn het onschuldige trucs of is het occult? Wilkin van de Kamp, onder andere bekend van stichting Vrij Zijn, zegt dat er met illusionisme niks mis mee is. "Ik vind het zelfs leuk!" Maar van hypnose, een techniek die presentator Victor Mids in het programma ook toepast, weten we dat dit niet ongevaarlijk is, stelt Van de Kamp.

Bij hypnose wordt een techniek gebruikt waarbij je bewustzijn wordt veranderd, waardoor je dingen gaat doen die je eigenlijk niet wilt doen. "Wij weten dat er ook een geestelijke wereld is. Als je zo kwetsbaar gemaakt wordt, bestaat de kans dat occulte krachten misschien invloed kunnen hebben op een mens."

In de eerste aflevering van Mindf*ck is te zien hoe een paar mensen door middel van hypnose op straat vastgezet worden. Ze kunnen zich niet meer bewegen of verplaatsen totdat hij het bevel geeft dat ze weer vrij zijn. "Dit gaat een grens over en is gevaarlijk", aldus Van de Kamp. "Uit ervaring weten we dat mensen die naar dit soort shows gaan nachtmerries kunnen krijgen. Of mensen waarnemen die er niet zijn."

Het gesprek met Wilkin van de Kamp kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari