Dominee, spreker en schrijver Hans Eschbach is overleden. Afgelopen dinsdag overleed hij aan de gevolgen van kanker. “Hij streefde een levende gemeente na waar de vorm ondergeschikt was aan de inhoud.”

Hans Maat, die Eschbach in 2011 opvolgde als directeur van het Evangelisch Werkverband, reageerde vrijdagmiddag in Sandwich op het overlijden van Eschbach. “Het is verdrietig”, zegt hij. “Hans is 71 geworden, dat is nog jong. Ik heb hem nog vaak gesproken en gezien op zijn ziekbed. Hans heeft een grote betekenis op kerk van Nederland gehad, dat heeft ook mijn hart.”

Visie

Hans Eschbach was een man met visie, vertelt Maat. “Die echt heel duidelijk kon zijn. Hij zei bijvoorbeeld: dit is niet de goede kant, maar dit kunnen we uitproberen. Hij streefde een levende gemeente na waar de vorm ondergeschikt was, aan de inhoud. De inhoud, daar bleef hij vanaf. Die bleef klassiek: je hebt Jezus als Verlosser nodig. Hij had ook aandacht voor liefdevolle relaties in de gemeenschap. Van nature was hij een evangelist, zending en evangelie droeg hij een warm hart toe.”

Eschbach wilde de kerk terugbrengen naar de oorsprong, die Jezus in middelpunt zet en belijdt. “Dat is mede door het Evangelisch Werkverband tot stand gekomen.” Eschbach was jarenlang het gezicht van deze vernieuwingsbeweging, dat in 1995 op zijn initiatief tot stand kwam. “Het is misschien niet te meten, maar er zijn door hem aardig wat mensen tot geloof gekomen. Zijn grote verdiensten zijn de introductie van GemeenteGroeiGroepen en pioniersplekken in de Protestantse Kerk in Nederland.”

Naast zijn werk voor het Evangelisch Werkverband werkte Eschbach ruim tien jaar als jongerenevangelist voor Youth for Christ en twintig jaar als dominee in verschillende plaatsen.

Vrede

Eschbach is al eerder ziek geweest, tien jaar geleden kreeg hij darmkanker. Daarvan genas hij. In de zomer van 2018 werd er onbehandelbare alvleesklierkanker geconstateerd. Hans Maat bad met Eschbach of hij opnieuw genezen kon worden. “Maar hij ging zich voorbereiden op de ontmoeting met Jezus”, zegt Maat. “Hij was er vanaf het begin rustig onder en hij zag er ook naar uit. Alhoewel het moeilijk is om geliefden achter te laten.”

Vorige maand schreef Eschbach nog openhartig op Facebook over zijn gezondheid.

Ik accepteer dat ik ziek ben, natuurlijk kan God mij genezen, maar het is vooral geweldig om de vrede van God te ervaren en te weten: ik ben veilig in Jezus’ armen.

Beluister hieronder het gesprek met Hans Maat.

Nog één rivier

Het lied ‘Nog één rivier’ van Matthijn Buwalda is voor hem een troost geweest, zo vertelde hij recent in een interview met EO Visie. “Ik wil loslaten in het vertrouwen dat ik vastgehouden zal worden.”

Beeld: Facebook-pagina Hans Eschbach