Martin Brand werkt sinds afgelopen zomer bij het Leger des Heils. Daar houdt hij zich bezig met de vraag hoe de boodschap van Jezus op een frisse en creatieve manier kan worden gedeeld. Een van de projecten waar hij betrokken bij is, is ‘t Huis, een plek waar mensen het geloof delen, zonder ruimte voor show. “Ik ben echt definitief klaar met kerkje spelen.”

Podium

“Je komt niet weg met het vertellen van een mooi verhaal, wat nog zo oprecht kan zijn, maar wat niet hetzelfde is als het leven delen met de ander”, vertelt Martin Brand maandag bij Groot Nieuws Radio. “Als ik spreek over vergeving of eerlijkheid, dan kunnen ze in mijn leven kijken hoe ik dat met mijn gezin of met mijn vrienden doe. (…) We zijn veel meer een gemeenschap, waarin we niet meer heel erg vanaf het podium denken. We willen veel meer ‘mensen van de weg’ zijn, zoals de eerste christenen zich noemen.”

Martin Brand benadrukt dat dit geen aanklacht is tegen grote kerken. “Ik heb zelf jarenlang in grote gemeentes mogen dienen. Nog steeds sta ik bijna elke week ergens op een podium voor een grote groep mensen te zingen en te spreken. Dat heeft z’n functie. Maar als dat het enige is waar ik ben en functioneer, dan sla ik een grote rijkdom over. Ik zeg niet: nu gaan wij het een keer goed doen, maar er is wel meer. En dat zijn we in ‘t Huis aan het beleven.”

De Basis

In Brandstof deelde Martin Brand ook zijn kant van het verhaal over de scheuring van de Apeldoornse gemeente De Basis vorig jaar. “Acht jaar heb ik er met plezier deel van uit gemaakt. Het is ook pijnlijk als een gemeente scheurt. Dieper dan dit heb ik verdriet niet meegemaakt. Het ziek zijn (in 2012 kreeg Martin een aantal hartstilstanden, red.) was minder heftig dan deze kerkscheuring, echt waar. Dat vond ik makkelijker om te verwerken dan het scheuren van de kerk.”

Nuchter

Leger des Heils is een wereldwijde organisatie die ook in Nederland actief is. “Ik voelde een klik met het Leger des Heils omdat ze nuchter en realistisch zijn. Ze hebben hun tentakels in de maatschappij en zijn heel erg aanwezig in het echte leven. Ook zijn ze duidelijk in wat ze geloven en tegelijkertijd breed geaccepteerd en gewaardeerd door mensen die heel anders in het leven staan. Dat trekt me ontzettend aan.”

Het hele gesprek met Martin Brand kun je hier terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio