Emiel Hop is een van de twee voorgangers van de snelgroeiende gemeente Mozaiek033 in Nijkerk. In Brandstof vertelt hij over de cultuur waar hij naar streeft. “Laten we eerst naar elkaar luisteren en elkaar leren begrijpen. En dan zijn er verschillende meningen in de kerk, over dopen en homoseksualiteit. In Mozaiek033 mag je daar verschillend over denken.”

Verschillend denken

Een van de kernwaardes van de Mozaiek-gemeentes is: ontmoeting komt voor standpunt. “Natuurlijk hebben we ook standpunten en trekken we ergens een lijn. Maar het helpt niet als je dat van tevoren op je website gaat zetten”, vertelt Emiel Hop bij Groot Nieuws Radio. “Dan komt er veel discussie los, terwijl dat helemaal niet nodig is. We hebben best veel verschillende onderwerpen waar je verschillend over mag denken.”

“In Mozaiek hebben we de visie en geven we het onderwijs dat we volwassenen dopen. Zelf ben ik als kind gedoopt en later ook als volwassene. Aankomende zondag hebben we weer een doopdienst, dat is echt een feest. Maar er zijn ook veel mensen bij ons in de kerk die uit de traditionele kerk komen en het helemaal goed vinden dat ze alleen als kind gedoopt zijn. Dat is voor ons ook prima. Als je daarvan overtuigd bent, dan is dat voor ons geen belemmering om iets te doen in de kerk.”

“De doop moet geen christelijk CV worden naar je naar streeft. We geven er onderwijs over en we geloven dat het de Bijbelse lijn is. Maar als je er anders over denkt, dan is dat helemaal goed en prima. Die balans en daar op sturen, dat vinden we heel belangrijk.”

Inclusief zijn

Emiel Hop hoopt dat zijn gemeente een veilige plek is waar je mag struikelen en fouten mag maken, maar waar ook altijd iets van genade ervaren mag worden. “Ik heb zoveel mensen afgewezen zien worden in de kerk, om wat voor reden dan ook. Dat doet me pijn. De kerk mag iets zijn zoals een gezin, waar je je veilig mag voelen. Dat proberen we in onze cultuur door te laten sijpelen. Een kerk waar je altijd mag komen zoals je bent. Punt. En geen komma.”

En gaat dat ook op voor een thema als homoseksualiteit? In de week van de Gay Pride verscheen op het Instagramaccount van Mozaiek033 een foto van een regenboogvlag met een quote over de liefde.

Emiel Hop was niet helemaal gelukkig met deze post. “We willen inclusief zijn, dat willen we ook echt zijn. Door het precies tijdens de Gay Pride online te zetten, geef je ook een statement af. Je geeft een statement af aan de mensen die daar anders over denken en dat wel moeilijk vinden of er een andere mening over hebben. Ik denk dat een aantal mensen zich daar onveilig bij voelden.”

Het hele gesprek met Emiel Hop, voorganger bij Mozaiek033, kun je hier terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio