Dit weekend viert ‘t Heerlijk Loflied een bijzondere mijlpaal. Het programma over kerk- en koormuziek zendt namelijk haar 500e aflevering uit! Presentator Hans draait voor de gelegenheid eens de rollen om. Dit keer is hij te gast in zijn eigen programma. Interviewer is organist en dirigent Marco den Toom. Samen bespreken ze hoe het programma ontstond, waarom het zo bijzonder is dat Hans dit presenteert en hoe Hans als presentator bij Groot Nieuws Radio terechtkwam.

Hans’ weg naar Groot Nieuws Radio

Als presentator en interviewer is Hans al lang en breed bekend bij onze luisteraars. Maar meestal stelt hij de vragen en hoort hij de verhalen van zijn gast. Marco is dan ook benieuwd naar zijn verhaal! Zo vertelt Hans met welk doel hij journalistiek ging studeren: “Als tiener wist ik al dat ik iets met muziek wilde. Ik merkte toen dat ik me eraan stoorde dat mensen in mijn omgeving steeds maar zeiden dat de ongelovigen betere muziek maakten dan de gelovigen. Dat kun je pas zeggen als je alles hebt geluisterd.”

Gaandeweg ontstond bij Hans het idee om mensen te vertellen over alle christelijke muziek die er is. Een mooie manier om dat te doen, is als muziekjournalist. Dat bracht hem op de School voor Journalistiek. Sinds het ontstaan van Groot Nieuws Radio, werkt Hans voor het station. Inmiddels is dat al bijna 16 jaar!

Steeds meer waardering voor koormuziek

Hans begon zijn carrière bij Groot Nieuws Radio als muzieksamensteller. Al snel belandde hij achter de microfoon als presentator. Zijn muzikale voorkeuren lagen toen meer bij de rock- en popmuziek. Hij vond een uitdaging in het beter begrijpen van koormuziek: “Ik ontdekte dat in korenland heel veel leuke mensen zijn. Alleen ik kende ze nog niet. Die mensen zorgden ervoor dat ik ook steeds meer waardering voor de muziek kreeg.”

De connectie tussen muziek die hij luistert en de mensen die de muziek maakten, is wat voor Hans muziek zo bijzonder maakt: “Ik ga liever naar een concert van een bekende die voor mij gaat spelen, dan dat er een wereldberoemde pianist uit New York in een concertgebouw zit.”

De traditionele muziek is niet passé

Het leren kennen van de muzikanten achter de koormuziek is inmiddels wel gelukt! Alleen al in ‘t Heerlijk Loflied sprak Hans meer dan 125 gasten. Al die unieke verhalen maken zijn werk zo leuk: “Elke gast heeft iets bijzonders. Waar hij ook zit en hoe bekend hij ook is, iedereen brengt wat van zichzelf mee. In elk gesprek zit wel iets.”

Al die 125 mensen spelen op hun eigen unieke manier een waardevolle rol in de christelijke muziekwereld. In ‘t Heerlijk Loflied krijgt hun muziek een podium: “Er is een heel groot repertoire traditionele kerkmuziek, die op de een of andere manier wel in ons kerkelijk DNA zit, maar waar we soms een beetje over praten als passé. Daar wil ik voor waken.”

Benieuwd hoe Hans zijn interviews voorbereidt, welke dromen en wensen hij heeft voor de toekomst én wat zijn favoriete loflied is? Luister dan hieronder de jubileumuitzending van ‘t Heerlijk Loflied terug!