In het nieuwe jaar blikt Marien Korterink elke vrijdag in De Dag Van Vandaag terug op de week. Dat doet hij niet alleen, maar samen met coach Steven Mudde van Vivento. Ze bespreken wat er lastig kan zijn op het werk of thuis, allerlei situaties die je vast wel herkent. Vrijdag spraken ze elkaar over goede voornemens: hoe zorg je dat die haalbaar zijn?

Steven Mudde vertelt bij Groot Nieuws Radio dat het helpt om je goede voornemens te delen met een gesprekspartner. Hij vertelt de gespreksvorm ‘matchen en mismatchen’.

Stap 1 is het matchen. Je vertelt aan de ander wat je goede voornemen is. De ander reageert met positieve en stimulerende opmerkingen, het liefst een beetje onderbouwd. Hij vertelt bijvoorbeeld: “Ik hoor dat je er goed over na hebt nagedacht, je hebt het al heel concreet gemaakt”.

Stap 2 is het mismatchen. Je vertelt opnieuw je goede voornemen, maar nu reageert je gesprekspartner kritisch. Hij of zij stelt moeilijke vragen. Heb je wel overal aan gedacht? Vind je dat tussendoortje niet veel te lekker? Je krijgt gratis advies, dus luister goed!

Stap 3 is opnieuw matchen. Je vertelt opnieuw je goede voornemen en verwerkt daarin de feedback waarvan je dacht: daar zit wel iets in. Nu mag die ander opnieuw gaan matchen.

Luister het gesprek met Steven Mudde hier terug.

Beeld: Unsplash