De Antwerpse studente Kelly Keasburry schreef naar aanleiding van de moord op Julie van Espen een column voor het Nederlands Dagblad. Ze verhaalt hoe tijdens het fietstochtje naar haar stage haar ineens de angst bekroop dat de fietser die maar achter haar bleef rijden iets kwaads in de zin had. De column werd deze week veel gedeeld op sociale media.

“Ik fietste naar mijn stageadres. Er kwam een man achter mij rijden en hij bleef achter mij blijven rijden, ondanks dat hij een elektrische fiets had,” vertelt Kelly. “Waarom haalde hij niet in? Dan ga je toch twijfelen, is het wel veilig?” Voor veel vrouwen, maar óók mannen is het een herkenbaar beeld. “Uit onderzoek is gebleken dat ook mannen slachtoffer kunnen zijn van seksueel geweld. Het is een probleem dat onderschat wordt en omgeven wordt door schaamte.”

‘Er kan je altijd iets overkomen’

In het maatschappelijk debat over seksueel geweld gaat het vaak over vrouwen, en dat is ook zeker terecht, vindt Kelly. “Van vrouwen tussen de 18 en 25 jaar is bekend dat één op de vijf vrouwen tegen haar zin seksuele handelingen heeft moeten doen of ondergaat. 20%, dat is heel veel! Ik denk dat elk meisje opgroeit met het besef dat als je ’s avonds over straat loopt in sommige gebieden, je dan iets kan overkomen.”

Niet naief

Kelly hoopt dat het veiliger wordt voor vrouwen. “Je moet niet naief zijn, maar het stuit me ook tegen de borst dat ik in mijn eigen buurt na zonsondergang nauwelijks nog een vrouw op straat ziet. De angst zit er goed in bij vrouwen. Het zou fijn zijn als dat niet hoeft, als het normaal wordt dat je als vrouw vrij bent om te gaan waar je wilt, wanneer je dat wilt. Maar aan de andere kant moet je het gevaar ook niet opzoeken. Het is zoeken naar de balans tussen op je hoede zijn, en vrij zijn om je te bewegen.”

‘Blijf voorzichtig’

Ook na de moord op Julie van Espen blijft Kelly op haar hoede, al is dat niet erger geworden. “Ik doe nog steeds de dingen die ik deed, zoals hardlopen na zonsondergang. Maar ik doe ze wel met verstand. Ik mijd afgelegen plaatsen. Maar dat geld ook voor mannen denk ik, hier in Antwerpen zijn ook mannen op een tragische manier omgekomen op zulke plekken. Je moet altijd voorzichtig blijven.”

Het hele gesprek met Kelly Keasburry kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash