In de uitzending van Bij Jorieke woensdag staat het thema macht centraal. Wat is macht, wanneer heb je macht en waarom willen veel mensen graag macht hebben? Drie verschillende gaste komen aan het woord. Voor een theologische visie op macht spreekt Jorieke met Reinier Sonneveld. Voormalig Tweede Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) vertelt vanuit politiek oogpunt over macht. Maar als eerst komt coach en spreker Carianne Ros aan het woord: “Probeer een kind van twee maar eens wat eten te geven. Als hij geen zin heeft blijft die mond gewoon dicht. Dat is macht. Dat zit er heel diep in. Volgens mij heeft dat alles te maken met de zondeval.”

God heeft de mens bij de schepping macht gegeven over alles wat leeft. Deze macht kwam voort uit liefde en genade. Zo was macht bedoeld. Maar door de komst van satan is die macht helemaal verwrongen. “Je ziet al aan de reactie van Adam dat macht een nieuwe invulling krijgt. Waar leg ik de schuld neer? Hoe kom ik het beste uit de strijd?” Heeft te maken met de regie willen hebben, controle. Met als diepste laag: ik wil gezien worden. Dat is een gat dat God in ons hart heeft gelegd, want Hij wil ons zien en ten diepste kennen. Vanuit volledige overgave aan God geeft Hij ons weer een stukje autoriteit.

“Elk mens heeft een stukje macht nodig, want we hebben allemaal een taak gekregen van God, een stukje autoriteit, een stukje van de schepping waar wij over mogen heersen. Durf je dat op te pakken? Dan komt er macht vanuit liefde. We raken burn-out als je niet doet wat je bij je past. Voldoen aan de verwachtingen van anderen geeft ons een machteloos gevoel. Daarmee raken we onze eigen kern kwijt. Maar als we dat weer terug weten te pakken, voelen we rust. Hoe? Bidden, bidden en nog eens bidden. Dan krijgt God de ruimte om Zijn werk te doen. Hij kan ons sterk en machtig maken om te doen wat we moeten doen.”

Luister hier de hele uitzending terug:

Afbeelding: Unsplash.com