In Bij Jorieke ging het dinsdagochtend over op avontuur gaan. Zijn we allemaal voor avontuur gemaakt door God of zit het in je karakter? Aan het woord kwam onder meer Carianne Ros. Zelf zit zij midden in een avontuur.

Samen met Nelleke de Wit coacht ze andere vrouwen onder de noemer Powervrouwen. “Dit is een mooi avontuur om christenen te inspireren om hun passie te leven.”

Avontuur betekent nieuwe dingen opzoeken, zegt ze. “Bijvoorbeeld een cursus volgen of een relatie met iemand aangaan. Soms is het ook anticiperen op onverwachte zaken.”

Bij een avontuur hoort dat je nog niet weet hoe het afloopt. “Het kan goed of slecht gaan. Ook als we niet weten waar we aan begonnen zijn, weten we dat God erbij is. Je hoopt dat je Zijn stem goed hebt verstaan, zodat Hij aankan wat je met Hem bedacht hebt. Hij is de rots waar we altijd op terug kunnen vallen.”

Ze vertelt dat op avontuur gaan nieuwe dingen brengt: endorfine, gelukshormonen en beetje spanning. “Het maakt je vaak creatiever en zo ontstaat in je zelf meer ruimte om meer van jezelf te ontdekken. Zo kan je jezelf oprekken en gaat het je verrijken.”

De één kan hier beter tegen dan de ander. “Je moet kijken naar je eigen kader: wat is voor mij avontuur? Mijn man heeft echt avontuur nodig om te beseffen dat hij leeft. Voor mij kan avontuur in een boek zitten.”

Camper

Sietske en Herman gingen letterlijk de grens over voor het avontuur. Twee jaar geleden lieten al hun zekerheden in Nederland achter en toeren sindsdien door Europa. De bedoeling was om acht maanden te gaan, maar ze zijn niet meer teruggekeerd.

Nog steeds reizen ze rond en verdienen hun geld als muzikanten op straat. Zo zijn ze in Noorwegen en Marokko geweest en verblijven nu in Portugal.

“We zagen dit als een kans om ons minder druk te maken over dingen als werk”, vertelt Herman. “We kunnen echt tijd investeren in elkaar, ons huwelijk en onze talenten.”

Tegelijk kost het camperleven wel iets meer tijd dan gedacht: “Je moet overal over nadenken. Zoals water bijvullen en het toilet legen. En het koken duurt iets langer vanwege de kleinere keuken.”

Beluister de uitzending terug:

Beeld: Unsplash