De Week van het Christelijke Boek is van start gedaan. Leuk, zo’n feestelijke week, maar waarom sluiten de christelijke boekhandels niet gewoon aan bij de reguliere Boekenweek? Ton Willem Burger is voorzitter van de brancheorganisatie christelijke boekhandels (BCB) en eigenaar van boekhandel Burger in Waddinxveen. Woensdag hield hij  in De Nieuwe Morgen een pleidooi voor het christelijke boek en de Christelijke Boekenweek.

Een eigen week heeft zeker meerwaarde, vindt Burger. “De Week van het Christelijke Boek is bedoelt om christelijke boeken extra voor het voetlicht te brengen. Om te laten zien dat er zoveel mooie boeken met een christelijke achtergrond zijn, zowel romans als vormende boeken. En het is natuurlijk een goede manier om klanten erop te wijzen dat we weer open zijn.”

“Niet meer zoetsappig”

Een paar jaar geleden lagen in de christelijke boekhandel vooral romans met wat liefde, drama, een goed moraal en daarna komt alles goed. Tegenwoordig is dat wel anders, vertelt Burger. “Gelukkig komen er steeds meer romans uit die niet zo zoetsappig zijn. Die schuren en onder je huid gaan zitten, en dichter bij de realiteit van het leven staan. Iedereen ervaart dat het niet altijd van een leien dakje gaat en dat het niet altijd goed komt. We zien een verschuiving in dat er veel meer realisme in de romans zit.”

In de uitzending tipt Ton Willem Burger natuurlijk ook twee boeken die volgens hem echte aanraders zijn om te lezen. “Het is een fascinerend boek dat je geloof vastigheid kan geven. En dat is volgens mij ook het mooie van een christelijk boek: het dóet wat met je.” Over welk boek dit gaat hoor je in het gesprek met Annemarie.

<Beeld: Unsplash