Kenny Marks lag de laatste jaren regelmatig in het ziekenhuis. Enerzijds vanwege hartproblemen, anderzijds vanwege diverse motorongelukken. In 2015 koos Kenny Groot Nieuws Radio voor de Europese primeur van zijn (naar nu blijkt) laatste single ‘The Best I Can’.

Gezondheid

In een interview in die uitzending legde hij uit dat muziek maken nog steeds zijn passie had, maar dat live optreden de laatste jaren steeds lastiger werd, vanwege zijn gezondheid. “Ik heb heel wat te verwerken gehad de laatste jaren en dat heeft me buiten de muziek gehouden. Ik heb wat ze noemen een ‘widowmaker’ gehad, de heftigste hartaanval die een mens kan hebben. Ik heb 27 dagen aan de life-support gelegen, ze hebben een open-hart-operatie gedaan en ik heb 3 bypass-operaties ondergaan. En dat veranderde heel veel.”

Revalideren

Ook verloor Kenny Marks zijn baaan, hij werkte destijd op de muziekafdeling van een groot tv-productiebedrijf. “Ik heb anderhalf jaar nodig gehad om te revalideren, ik moest opnieuw leren lopen en later ontdekte we dat ik – samen met een andere patiënt in Nashville – de ziekste persoon van de stad was. Iedereen die zieker was dan wij, ging dood. In mijn tijd op de Intensive Care werkte mijn hart maar voor 12 procent en ik lag dus letterlijk op de drempel van de hemel. Inmiddels gaat het beter en doet mijn hart het voor 40%. En mijn motto nu is: 40% Kenny Marks is nog steeds beter dan 100% van veel andere kerels, haha…”

Gospelcircuit

Kenny Marks werd geboren als ‘Makrovich’, omdat zijn familie oorspronkelijk uit Joegoslavië kwam, maar zijn ouders – die inmiddels in Detroit woonden – pakten zijn geboorte aan om ook de achternaam aan te passen. Als kind kreeg hij klassiek pianoles, maar op zijn vijftiende switchte hij naar de gitaar, waarmee hij uiteindelijk naam maakte in het gospelcircuit, waar hij regelmatig werd vergeleken met Bryan Adams en Bruce Springsteen.

In het circuit staat Bryan vooral ook bekend om zijn liederen over het fictieve liefdeskoppel ‘Jeannie en Johnny’ die in vier van zijn songs naar voren komen: Growing Up Too Fast, The Party’s Over, The Next Time You See Johnny and Fire of Forgiveness.