Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Kees Kraayenoord & Mozaiek0318 Wie Kan Zich Meten Met U (Radio Edit) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Kees Kraayenoord & Mozaiek0318 Wie Kan Zich Meten Met U (Radio Edit) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Kees Kraayenoord & Mozaiek0318 Wie Kan Zich Meten Met U (Radio Edit) (Live)
Luister

Geschiedenis Groot Nieuws Radio

Groot Nieuws Radio is een christelijke radiozender met een gevarieerd programma-aanbod, die geen deel uitmaakt van het publieke bestel en geen subsidie van de overheid ontvangt. Er wordt 7 dagen per week, 24 uur per dag uitgezonden via de middengolf (1008 AM), DAB+ en internet. Groot Nieuws Radio draait alleen muziek van christelijke artiesten. De zender brengt naast muziek ook achtergronden en nieuws uit kerk en samenleving.

Talpa Radio trok op 1 september 2007 de stekker uit Radio 10 Gold. Vervolgens werd de frequentie op de middengolf overgenomen door Groot Nieuws Radio.

Initiatiefnemer was Evert ten Ham, de voormalige radiopresentator van de Evangelische Omroep, die hiermee een droom in vervulling zag gaan.

Foto: Evert ten Ham

2007

Het is 00:04 uur in de nacht van 1 september 2007 als Groot Nieuws Radio de lucht ingaat. Zeven dagen per week en 24 uur per dag christelijke programma’s met prachtige muziek en een duidelijke boodschap. Dat is uniek in Nederland!

De programmering begint met non-stop muziek vanuit een studio in de achtertuin van Evert ten Ham. Intussen knutselen de medewerkers op een bedrijventerrein in Veenendaal aan een studio en kantoorruimte.

Op 1 december starten de gepresenteerde programma’s met achter de microfoon initiatiefnemer Evert ten Ham en de medewerkers van het eerste uur zoals Jorieke Fredrikze, Wilfred Hardeman en Hans van Vuuren.

Foto: Studio in aanbouw

2008

Er gebeurt veel in het jaar dat Groot Nieuws Radio zichzelf op de kaart moet zetten. De fondswerving en de reclameverkoop komen langzaam op gang. Het team verzorgt een live-uitzending vanaf pinksterconferentie Opwekking en organiseert een talentenjacht. Naomi Sonneveld wordt door de jury uitgeroepen tot winnares.

Veel christelijke artiesten en opinieleiders weten de weg naar de studio in Veenendaal te vinden.

Aan het eind van het jaar dreigt het mis te gaan. Op 12 december maakt directeur Evert ten Ham bekend dat het station vanwege een tekort van € 350.000 faillissement moet aanvragen. Dan gebeurt het wonder! Dankzij de steun van bedrijven en particulieren komt er voldoende geld binnen om door te gaan.

2009

Na de wonderlijke doorstart begint het jaar met een groots dankconcert in Ede. Het team van Groot Nieuws Radio bedankt de luisteraars voor de enorme betrokkenheid!

Tijdens een persreis van Dorcas naar Oekraïne wordt het idee voor een actieweek geboren. De uitwerking? Vier jongeren verblijven een week lang in het zogenaamde Oekraïnehuis, ondergaan de leefomstandigheden in Oekraïne en doen daarvan live verslag op de radio. Het wordt een groot succes! 

Foto: Dankconcert 2009 in De Schuilplaats in Ede

2010

Een jaar van uitersten! Twee teams onder leiding van de presentatoren Wilfred Hardeman en Hans van Vuuren toeren door het land om nieuwe donateurs te werven. De onderlinge competitie tussen Team Noord en Team Zuid staat garant voor hilarische radioprogramma’s.

Gaandeweg het jaar ontstaat er een conflict tussen het bestuur en de drie directeuren van Groot Nieuws Radio. Een arbitragecommissie adviseert bestuur en directie op te stappen en een nieuw begin te maken.

2011

Achter de schermen vindt er een ingrijpende reorganisatie plaats. Na een interim-periode van vier maanden onder leiding van Carla Manten en Anne Westerduin treedt er in mei een nieuwe directeur aan: Nico Schipper.

In de zomerperiode richt het team zich in een aantal intensieve sessies weer op het maken van toekomstplannen. Groot Nieuws Radio maakt een nieuwe start met een nieuw logo en een nieuw motto: “Wij draaien er niet omheen”.

In het najaar starten er drie nieuwe programma’s: BackstageCafé Grande en Heilige Huisjes

Om de band met de luisteraars te verstevigen, verschijnt in december het eerste radiomagazine. 

2012

Het nieuwe jaar begint met een vernieuwde programmering. Van ’s morgens 7:00 uur tot ’s avonds 22:30 uur verzorgt Groot Nieuws Radio nu gepresenteerde programma’s, waarvan het grootste deel live uitgezonden wordt.

Doordat ten gevolge van de economische crisis de reclame-inkomsten dalen, moeten de ambities gaandeweg het jaar worden bijgesteld. Een geplande verhuizing naar Barneveld wordt in verband met de kosten voor de bouw van studio’s afgeblazen.

Groot Nieuws Radio besluit het jaar met een vriendenkring van ongeveer 12.500 donateurs en een Business Club met ongeveer 200 leden.

Foto: 10.000e donateur

2013

De positieve ontwikkelingen bij Groot Nieuws Radio blijven niet onopgemerkt. Er ontstaat belangstelling bij landelijke adverteerders om commercials in te kopen. Non-profitorganisaties geven te kennen dat zij graag met het radiostation willen samenwerken.

Aan het eind van het jaar maakt De Dag Van Vandaag kans op de Gouden Radioring. Het programma Somertijd van Radio Veronica wint de prijs. De Dag Van Vandaag eindigt op de achtste plek.

Achter de schermen bereidt Groot Nieuws Radio zich voor op de uitzending via Digital Audio Broadcasting (DAB+).

2014

Op 1 april 2014 kreeg Groot Nieuws Radio een nieuwe programmering. Het programma Avondmelange stopte en werd vervangen door het muziekprogramma Friends. De Dag Van Vandaag werd ingekort tot 18:00 om ruimte te maken voor het nieuwe programma Avondeditie. Ook de weekendprogrammering ging op de schop. Tegelijkertijd werd de nieuwe slogan 'Wij kleuren je dag' in gebruik genomen.

In november organiseerde Groot Nieuws Radio de uitreiking van de Zilveren Duif Awards.

In december maakten Jorieke Fredrikze, Hanno Janse, Wilfred Hardeman en Eric Vink een reis naar Israël, samen met Christenen voor Israël. De reportages die ze daar maakten, werden uitgezonden in 2015.

2015

Door financiele zorgen moet er in 2015 flink bezuinigd worden op onder andere personeel en programma's. In een actieweek in maart 2015 halen luisteraars en bedrijven een bedrag op van 1,2 miljoen euro om de toekomst van Groot Nieuws Radio veilig te stellen. Helaas moesten we afscheid nemen van enkele collega's. Koos Timmer trad aan als interim-directeur van Groot Nieuws Radio.

Sinds 1 september 2015 zendt Groot Nieuws Radio uit op DAB+. Het begon met een beperkte dekking, die al snel werd uitgebreid naar meer delen van Nederland. Met de komst van DAB+ als extra uitzendkanaal is het mogelijk geworden voor luisteraars om via de ether te luisteren naar Groot Nieuws Radio zonder kraak en ruis.

Op woensdag 11 november won het programma Blessings van Groot Nieuws Radio de Gouden RadioRing, een prestigeuze radioprijs. In de 32 uur voor de uitreiking kon het publiek stemmen. Blessings kreeg daarbij meer stemmen dan het programma Helemaal Haandrikman (NPO Radio 2) en Bij Igmar (SLAM!). In de dagen na de uitreiking mocht presentator Tim Hendriks in veel media vertellen over zijn programma en Groot Nieuws Radio.

In december zendt Groot Nieuws Radio voor de vijfde keer de Top 1008 uit, de lijst met de mooiste christelijke muziek. Voor het tweede jaar op rij stond het lied 'Ik Zal Er Zijn' van Sela op nummer 1 in de lijst.

2016

Veel landelijke bedrijven adverteren vanaf 1 januari op Groot Nieuws Radio. Mede door het winnen van de Gouden RadioRing werd hun aandacht getrokken. Groot Nieuws Radio heeft een contract getekend met E Power.