Katholieken en protestanten. Het lijken soms twee hele verschillende werelden. Tegelijkertijd delen ze samen één ding: de Bijbel. Andries Knevel heeft daar de podcast ‘Het Gedeelde Woord’ over gemaakt. Afgelopen tien weken heeft hij er in samenwerking met Katholiek Nieuwsblad aan gewerkt. Donderdag kwam de laatste aflevering online.

Het initiatief kwam bij Katholiek Nieuwsblad vandaan. Ze zeiden tegen Andries: “Jullie protestanten denken dat wij de Bijbel niet lezen.” Hij bevestigde die gedachte. Daaruit ontstond het idee om een podcast te maken, waarin Andries in gesprek gaat met tien bekende katholieken.

Na de gesprekken kan Andries de conclusie trekken dat het privégebruik van een Bijbel in katholieken kringen maar minimaal is. Het verschil komt doordat de structuur van de katholieke kerk hiërarchisch is en de protestantse kerk een gedemocratiseerd kerkmodel: “Dit betekent dat ze allemaal gelijk zijn en allemaal de Bijbel kunnen lezen. Protestanten zijn dus niet afhankelijk van wat mensen boven hen van de Bijbel vinden.”

Benieuwd naar de podcastserie? Hij is te vinden op jouw favoriete podcastplatform of hier.

Het hele gesprek met Andries terugluisteren kan hieronder.