In een nieuwe podcastserie Het Gedeelde Woord gaat Andries Knevel het gesprek aan met tien bekende katholieken. De gesprekken gaan over dat wat ons bindt: de Bijbel. In zijn loopbaan sprak Andries al met talloze mensen. De mooiste gesprekken gaan volgens hem over het geloof, het evangelie en de Bijbel. Dat is in deze gesprekken niet anders! Ze zijn verrassend mooi, waarbij Andries en zijn gasten elkaar op zielsniveau raken: “Wat is het jammer dat we beelden van elkaar hebben die zo afwijkend zijn van de praktijk”.

Andries is al een tijdje betrokken bij Katholiek Nieuwsblad. Daar kreeg hij een opmerkelijke constatering te horen: “Jullie protestanten denken dat wij katholieken de Bijbel niet lezen.” Toen Andries dat bevestigde, ontstond het idee om met elkaar in gesprek te gaan. Katholiek Nieuwsblad stelde voor dat Andries vanuit die vooronderstelling tien katholieken kon interviewen over hun Bijbelgebruik en geloof.

Verrassend mooi

Inmiddels is resultaat daar: tien open gesprekken met bekende katholieken die iets delen over wat de Bijbel voor hen betekent. Elke uitzending van Het Gedeelde Woord begint met een Bijbelgedeelte dat de betreffende gast het meest raakt. Dat kan een voor protestanten bekende Bijbeltekst zijn, maar ook een tekst uit de Deuterocanonieke boeken.

In het gesprek dat volgt, staan vragen over het Bijbelgebruik van de gast centraal. Zo ontdekte Andries dat katholieken de Bijbel veel meer intuïtief lezen: “Ze kijken naar een tekst en vragen zich af: raakt die tekst mij wel of niet?”

Andries kan niet anders zeggen dan dat het hartstikke verrassende, mooie gesprekken zijn: “Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt aan deze serie.”

Benieuwd naar Het Gedeelde Woord?

Vanaf 26 januari komt er elke week een nieuwe aflevering van Het Gedeelde Woord online op je favoriete platform! Dit zijn de gasten:

  • 26 januari: Francis van Broekhuizen
  • 2 februari: Nikolaas Sintobin
  • 9 februari: Isabella Wijnberg
  • 16 februari: Hugo Beuker
  • 23 februari: Thomas Quartier
  • 2 maart:  Leo Fijen
  • 9 maart: Gerard de Korte
  • 16 maart: Paul van Geest
  • 23 maart: Anton de Wit
  • 30 maart: Vonne van der Meer

  Bij Jorieke met Andries

  In Bij Jorieke was Andries te gast. In gesprek met Annemarie gaat het over zijn eigen geloofsontwikkeling en hoe hij christelijk Nederland ziet veranderen. Waar liggen zijn zorgen en waar ziet hij kansen? Nadat Andries uit dienst is gegaan bij de EO, je zou het pensioen noemen, is hij misschien wel actiever dan ooit. Hij maakt een wekelijks programma op Groot Nieuws Radio, er komt een podcast, hij schrijft opinieartikelen, preekt door de breedte van christelijk Nederland en dat is nog maar een deel van zijn activiteiten, want er komt ook nog een boek met gebundelde columns aan. Dit alles en meer in deze uitzending van Bij Jorieke!