Gert-Jan Segers, lijsttrekker voor de ChristenUnie bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, presenteert donderdagmiddag het manifest ‘Aandacht voor wat écht telt’. Daarin pleit hij voor een nieuw belastingstelsel, neemt hij afstand van het liberaal-individualistische gedachtegoed en wil hij minder nadruk op economische groei. “Het werk drijft ons weg bij een gezond gezinsleven. Het drijft ons weg bij zorg voor elkaar”, vertelt Segers in De Nieuwe Morgen bij Groot Nieuws Radio.

Kaarten op tafel

“Het leek me een mooi moment om in de zomer – als je toch wat contempleert en wat rust hebt – om eens wat op te schrijven over waar het echt op aan komt. Straks komt ons verkiezingsprogramma met allemaal concrete maatregelen, maar dit is een iets groter verhaal. Het is de opmaat naar het verkiezingsprogramma. Het is een belangrijk moment, want we staan ook voor de Algemene Politieke Beschouwingen. Volgende week hebben we een groot debat waarin iedereen zijn kaarten op tafel moet leggen. Dit leek mij een mooie manier om mijn kaarten op tafel te leggen.”

Het roer om

“We zijn geschapen om te zorgen voor elkaar”, zo vat Segers de kern van zijn boodschap samen. “Het menselijk leven bloeitop daar waar we er voor elkaar zijn, daar waar we liefhebben, daar waar we in moeilijke en mooie dagen voor elkaar zorgen. Dat is een fundamenteel ander mensbeeld dan het liberaal individualisme. Als ik kijk naar ons belastingstelsel, naar onze arbeidsmarkt, de discussie over voltooid leven, maar ook naar onze omgang met schulden, dan gaat dat allemaal terug naar een overtuiging van liberalen. Dat wij individuen zijn, dat we sterk zijn, dat we zelfredzaam zijn. Heel maakbaar. Maar we moeten fundamenteel andere keuzes maken, het roer moet om.”

Betaald werk

“De prikkels in ons belastingstelsel en op onze arbeidsmarkt gaan allemaal uit naar betaald werk. Je moet jezelf redden, je moet je eigen boontjes doppen, je moet sterk zijn. Want betaald werk maakt je gelukkig. Maar dat drijft ons af van plekken waar we echt gelukkig worden. Dat de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt, heeft rechtstreeks gevolgen voor ons geboortecijfer. Dat ligt op het laagste punt sinds 23 jaar. Jonge stellen hebben simpelweg geen tijd meer om een kind te kunnen opvoeden. De keuze die we daar maken, heeft rechtstreeks gevolgen voor ons gezinsleven, voor onze vriendschappen, de mate waarin ik voor mijn moeder kan zorgen. Wat wijwillen is een samenleving waarin we wel voor elkaar kunnen zorgen.”

“Werk drijft ons weg bij een gezond gezinsleven. Het drijft ons weg bij zorg voor elkaar. We zijn steeds harder gaan werken, we werken steeds meer en onregelmatiger, maar we zijn niet meer gaan verdienen. De koopkracht van gewone gezinnen is al 40 jaar lang ongeveer hetzelfde. Het besteedbare inkomen van gezinnen is hetzelfde gebleven, maar je hebt minder tijd voor elkaar. Zorg en werk kun je steeds moeilijker combineren. En om een huis te kunnen kopen, moet je met z’n tweeën werken. We lopen vast en het is tijd om de wissel om te zetten.”

Het hele gesprek met Gert-Jan Segers (ChristenUnie) kun je hier terugluisteren. Lees het manifest op de site van de ChristenUnie.

Beeld: Eljee Bergwerff