Ze zag een stukje van de hel, zo omschrijft Daniëlle Rebel wat ze gezien heeft op één van de reizen die ze maakte met Compassion. Op reis naar Oeganda ontmoette Daniëlle een jonge vrouw, Desire. Ze was toen 17 jaar oud, en had een jong zoontje. “Desire wist niet wie de vader van haar kind was, omdat ze slachtoffer was van verkrachtingen en misbruik.” In Back To School met Eunice Nahuis vertelde Daniëlle het verhaal van Desire.

“Ze nam ons mee naar haar hutje, een klein huisje met één bed waar vijf mensen woonden. Ik vroeg me echt af: hoe dan?” Voor westerlingen is het moeilijk te bevatten om in zulke omstandigheden te moeten leven. “Ik vroeg haar: ‘Je heet Desire, verlangen. Wat zijn jouw verlangens, jouw wensen?’ Ze keek me aan alsof ze de vraag niet snapte. ‘Mijn wensen zijn vervuld, want ik heb Jezus leren kennen!’ Na diep nadenken had ze toch nog een wens: ze zou wel in een hotel willen werken om schoonmaakwerk te doen. Dan denk je: als dát jouw grootste wens is…”

Leugen van rijkdom

Als eigenaar van het duurzame kledingmerk FairRebel is Daniëlle bezig met wat ze kan doen tegen armoede. “Ik kom er steeds meer achter dat wat zij daar meemaken een direct gevolg is van hoe wij in het westen leven. Als wij anders zouden leven, andere keuzes maken, dan wordt hun leven ook anders. Ten diepste gaat het om ons koopgedrag.  Waarom wil je een nieuwe auto, een nieuwe telefoon? De behoefte die daarachter zit moeten we bevragen. Daar zit een stukje leegte volgens mij. Als je die leegte laat vullen door God, komt er ruimte voor een ander. Als je dingen bij de wortel wilt aanpakken moet je daar beginnen. Dat wil ik hier in Nederland bevragen. We krijgen voortdurend de boodschap dat je van kopen gelukkig wordt. Dat is een leugen. Ik geloof dat God dat anders zou willen. We denken dat we rijk zijn omdat we veel kunnen kopen, maar we zijn rijk als we van binnen de vreugde in ons hart voelen. We denken dat we vollediger zijn met al die spullen, maar dat is niet wat de Bijbel ons leert.”

Écht geloof

De armoede van Desire was aan de buitenkant niet opgelost.  Maar van binnen was ze volledige vrij. Volledig gelukkig. Terwijl ik als westerse vrouw een situatie zag die ik verschrikkelijk vond. Ik had wel eens gehoord over het geloof van deze christenen, maar dat het zó puur en echt zou zijn had ik niet verwacht. Ik ben het ook hier nog niet tegengekomen, op die manier. Er zat niets tussen God en haar in. Desire had een rechtstreekse lijn met haar hemelse Vader. Het vervulde haar volledig, en ze vertrouwde volledig op Hem. Ze wist: God is mijn Vader. Hij is een goede Vader en Hij zorgt voor mij. Dat is iets waar ik persoonlijk nog steeds mee bezig ben om dat écht te geloven. Dat Hij een goede Vader voor mij is, en ik niet hoef te streven naar wat de wereld mij leert.”

In gesprek met Eunice deelde Daniëlle Rebel nog meer verhalen en wat wij persoonlijk kunnen doen tegen armoede door onze keuzes te veranderen. Luister het interview hieronder terug.