Deze week gaan we op Groot Nieuws Radio samen met Compassion back to school. Nienke Westerbeek, directeur van Compassion, vertelt hoe het investeren in een kind kan bijdragen aan een mooiere wereld op de lange termijn. “Geen kind heeft het verdiend om in armoede op te groeien.”

Op dit moment werkt Compassion samen met zo’n 8000 lokale kerken wereldwijd, waarbij per kerk minimaal 250 kinderen gezien worden. “In de grote hoeveelheid is dat misschien maar een druppel op de gloeiende plaat, maar je zou maar net onder die druppel staan.”

In Malawi zag ze met eigen ogen wat armoede doet met een kind. “Dat betekent dat kinderen niet meer tot spelen komen”, vertelt Westerbeek. “En als je niet kan spelen kun je ook niet verder ontwikkelen. Want er zit zoveel creativiteit in, zoveel moois. Daar zijn mijn ogen echt opengegaan.”

Investeren in een kind

“Ik dacht: als je wil investeren in de lange termijn, in een mooiere wereld, dan is de mooiste investering in een kind. Er is niks kwetsbaarder dan een kind. Geen kind heeft het verdiend om in armoede op te groeien, dat heeft daar niks aan gedaan. Voor mij is het investeren in een kind een van de mooiste dingen die je kunt doen.”

Uiteindelijk is het iets van een lange adem. “Voor mensen is dat soms lastig te begrijpen. Dan denk je: ik heb nu toch gegeven, waarom duurt het zo lang? De school is echt enorm belangrijk om die cirkel van armoede te doorbreken. Als kinderen niet naar school kunnen, zie je dat er weer een terugval is.”

Niet meer terug

Dat laatste vindt ze misschien wel het meest heftige gevolg van de coronapandemie. “Wat we gewoon zien, is dat, zeker ook veel tieners, op het moment dat de scholen dichtgingen en ouders hun informele baantjes kwijtraakten, moesten bijdragen aan brood op de plank. Op het moment dat iemand weg is van school en bijvoorbeeld werkt, is de kans heel groot dat diegene niet meer teruggaat naar school. En als je niet teruggaat naar school, blijf je op hetzelfde level waar je ouders zaten en dan duurt het nog een generatie als de kinderen weer naar school kunnen, voor je dat doorbreekt.”

Ze noemt dat er de afgelopen jaren, voor de coronacrisis, echt grote sprongen zijn gezet op dit gebied. “We zijn echt voorwaarts gesprongen met elkaar. En deze pandemie is echt een setback.”

Beluister het gesprek met Nienke Westerbeek:

Beeld: Nienke van Denderen