De inmiddels legendarische gele schoolbus van Back to School reed door het land. In Putten maakt de bus een stop bij het kantoor van Stichting Opwekking. Hier kregen ze een warm onthaal van directeur Ruben Flach.

Ruben, die opgegroeid is in Brazilië als zoon van zendelingen, weet waarover gesproken wordt. Hij weet als geen ander hoe armoede er in dergelijke landen uitziet. “Armoede is veel breder dan gebrek aan eten. Zo hebben ze ook geen gezonde ouders. Ze kunnen je niet helpen aan gezond eten of scholing. Het is een soort vicieuze cirkel: mensen zijn arm omdat ze niet gestudeerd hebben en studeren niet omdat ze arm zijn. Het is machtig mooi om mensen met zo’n project uit die cirkel te trekken”.

De cirkel doorbreken

Over het doorbreken van deze vicieuze cirkel gaat Ruben dieper in. Het blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig te zijn. “Het is hard werken. Ik weet nog dat we in ons project meisjes wilden helpen om door te studeren. Hun ouders zaten echter nog zo in hun oude patroon dat ze letterlijk zeiden: ‘ik heb niet kunnen studeren, dus dat ga jij ook niet doen’. Maar de lokale voorgangers en kerken kunnen de ouders meenemen in de ontwikkeling en zo ontstaat er toekomst. Dat is echt heel bijzonder”.

Armoede en Opwekking

Ruben is inmiddels directeur van Stichting Opwekking. Hij vindt dat zijn werkzaamheden voor deze stichting goed te rijmen zijn met wat hij heeft ervaren. “De visie die we als Opwekking hebben rond geestelijke vernieuwing past in dat totaalplaatje. Hoe je met Jezus leeft is de oplossing voor alles wat we meemaken. Als je dicht bij Jezus komt, ga je zien wat je ziet, voelen wat hij voelt en raakt jouw hart wat Zijn hart raakt. Het onrecht wat er is raakt mij nog steeds. We hebben zo veel gekregen en we kunnen zo veel geven. En dat is de uitnodiging van deze week”.

Beeld: eigen foto