Armoede en geweld gaan hand in hand, zegt Oegandese pastor Conard. Hij ziet dat huiselijk en seksueel geweld zijn toegenomen tijdens de coronapandemie. “Doordat mensen niet in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien, grijpen ze naar geweld.”

Pastor Conard

Pastor Conard, die in Kampala woont en met zijn kerk is verbonden aan een Compassion-project, vertelt tijdens de Back To School-week dat de mensen in zijn community veel te maken hebben met huiselijk en seksueel geweld. “Daarbij zijn vrouwen vaak het slachtoffer. De oorzaak van het geweld ligt in armoede. Mensen hebben geen uitzicht op iets beters en er is een tekort aan de dagelijkse levensbehoeften. Om de moeilijke omstandigheden te vergeten, grijpen mensen naar alcohol en drugs. Het resultaat daarvan is geweld.”

De coronapandemie gooide olie op het vuur. “Het geweld was er al. Maar moet je voorstellen dat je altijd thuis moet blijven. Het hoofd van het gezin, in de meeste gevallen de vader, is lang niet altijd in staat om de goede keuzes te maken. Dus vervolgens is er meer huiselijk en seksueel geweld. Zo is het aantal tienerzwangerschappen toegenomen tijdens de pandemie.”

Wat kan je doen om dit geweld te stoppen? “Er is ondersteuning van de gemeenschap nodig, kinderen moeten jarenlang naar school kunnen gaan en ook de mannen moeten geholpen kunnen worden. Hen moet eigenlijk geleerd worden wat een goede manier is om om te gaan met je gezin. Zij weten nu niet hoe ze met stress om moeten gaan.”

Beluister het fragment:

Foto: Conard en zijn vrouw Asha (Compassion)