Een goed gevulde studio op woensdagochtend in On the Move met Annemarie. Samuel Visser van World Vision, Simone Schoemaker van Red een Kind en Nienke Westerbeek van Compassion zijn te gast. Alledrie organisaties die met behulp van kindsponsoring kinderen uit extreme armoede willen helpen. Een gesprek over de samenwerking tussen organisaties, hoe zorg je er nou voor dat jouw organisatie opvalt, wat zijn trends en ontwikkelingen die ze zien gebeuren en welke uitdagingen zijn er?

In het veld wordt er nog niet echt samengewerkt als organisaties, voor zover Nienke Westerbeek weet. Zij is directeur van Compassion. Bij het starten van een nieuw project wordt wel eerst gekeken of bijvoorbeeld World Vision daar niet al aan het werk is. In Nederland wordt de samenwerking wel meer opgezocht, vult Samuel Visser van World Vision aan. “De afgelopen jaren hebben we een aantal gezamenlijke projecten gedaan. Bijvoorbeeld 1 Maaltijd, tijdens Opwekking. Maar ook de Week van de Kindsporsoring.”  Tijdens die week, afgelopen mei, haakte ook Woord en Daad, een vierde christelijke organisatie aan. Die samenwerking is mooi om te zien, vindt Simone Schoemaker van Red een Kind. “Ik zeg altijd: er is genoeg ellende voor iedereen. Er kunnen nog wel meer organisaties bij zonder dat je elkaar in het vaarwater zit. Er is zo ontzettend veel onrust, er zijn zulke grote problemen.”

Wel samenwerken, niet samenvoegen

Drie organisaties met hetzelfde doel. Kunnen ze niet beter samen gaan, dan ben je toch drie keer zo sterk? Dat denken de aanwezigen niet. Simone: we moeten samenwerken, maar organisaties samenvoegen is best een klus. We hebben allemaal een andere achterban. Ik vond het mooi wat Nienke zei: als je alle kleuren mengt krijg je bruin. Dan raken we onze eigen kleur en daarmee onze eigen achterban kwijt. Dat zou heel jammer zijn, als we daardoor minder werk kunnen doen. Het is maar de vraag als we meer werk kunnen als we samen gaan, ik denk dat we nu effectiever zijn.” Dat beaamt Samuel: “Als het in het belang van de kinderen zou zijn zouden we absoluut samen moeten gaan. Maar ik denk dat er dan heel veel energie verloren gaat aan intern gedoe. We hebben nu elk een unieke werkwijze waarin we prima naast elkaar kunnen werken.”

Geraakt

In het gesprek komt ook aan bod wat nou precies het verschil tussen Compassion, Red een Kind en World Vision is, hoe de organisaties hun geld besteden, en de spannende balans voor fondsenwervers om de harde werkelijkheid zo te vertellen dat het mensen wél raakt, maar niet verlamd raken door een gevoel van onmacht. Luister het hele gesprek hieronder.

Beeld: Compassion