In oktober 2021 reed een grote, gele Amerikaanse schoolbus door Nederland. Op de radio klonk een week lang: Back to School. Allemaal voor een actieweek die we samen met Compassion organiseerden. Het doel: zoveel mogelijk kinderen uit extreme armoede bevrijden. En dat was een groot succes! Meer dan driehonderd kinderen vonden een sponsor en konden daardoor terug naar school. Reden genoeg om ook in 2022 een actieweek te organiseren. Wat we gaan doen en waarom dit zo nodig is, bespreekt Eunice in Brandstof met Roy Vogelaar.

Op papier is Relatiemanager de functie die Roy bij Compassion vervult. Zelf vind hij dat een holle naam. Hij noemt zichzelf dan ook niet zo, maar Verbinder: “Dat is wat ik ten diepste wil doen; mensen verbinden aan de missie van Compassion en aan kinderen wereldwijd. Als je geld geeft, moet je dat vanuit je hart doen. Ik denk dat we gemaakt zijn voor verbinding en om er voor elkaar te zijn. Bij Compassion is dat wereldwijd werk, dat gaat veel verder dan er zijn voor je buurman. In mijn geval voor het kind dat ik sponsor in Haïti. We zijn er echt voor elkaar. Dat is veel meer dan alleen geld geven.”

Waarom deden we ook alweer een Back to School week?

Het werk dat Compassion doet vinden ook wij heel belangrijk. Daarom organiseerden we vorig jaar samen een actieweek met het thema Back to School. Veel daarvan kun je terugkijken op ons YouTubekanaal. Roy heeft goede herinneringen aan de week: “Ik denk gelijk aan die grote bus, maar ook aan alle kleine verhalen die in de week zaten. Mooie verhalen van mensen die zich laten raken en in beweging kwamen.”

Door de coronapandemie moesten veel scholen sluiten. In Nederland leverde dat al leerachterstanden op, maar het was nog erger voor de landen waar Compassion actief is. Bijvoorbeeld in Oeganda, waar de scholen bijna twee jaar dicht waren. Daarna kwam dertig procent van de kinderen niet meer terug. Zo’n 4.5 miljoen kinderen keerden niet terug naar school, bijvoorbeeld omdat ze inmiddels uitgehuwelijkt zijn.

Zoveel mogelijk van dit soort kinderen naar school krijgen, dat was ons doel tijdens de actieweek.

Een geweldig gevolg

Ruim driehonderd kinderen vonden tijdens de Back to School week een sponsor: “Dat is fantastisch omdat je weet dat het een veel langere impact heeft. Nu klinkt het als een cijfertje, maar het zijn driehonderd gezinnen waar een andere toekomst voor mogelijk wordt. Voor kinderen die in armoede opgroeien, is het een van de belangrijkste schakels om uit de armoede te komen. Een opleiding geeft ruimte voor een betaalde baan.”

Al deze kinderen zijn nu onderdeel van een Compassion project. In het project krijgen ze aanvullend onderwijs. Kinderen die niet naar school kunnen, krijgen thuis begeleiding. Daarnaast kan Compassion al deze kinderen in de gaten houden. Zo kunnen ze blijven ontwikkelen.

Een nieuwe actieweek

In september trekken we weer een week lang het land in! De titel van deze actieweek is On the Move. Met diezelfde gele bus gaan we op pad om van mensen te horen hoe zij in beweging komen voor kinderen in armoede. Roy kan niet wachten om er weer een mooie week van te maken voor de luisteraars: “Als het over armoede gaat, zijn er een heleboel niet mooie verhalen. Maar tegelijkertijd gebeurt er ook zoveel moois. Dat willen we voluit de ruimte geven in deze week.”

Het belang van voedsel voor de ontwikkeling van een kind staat centraal in deze nieuwe actieweek. “We hopen zoveel mogelijk bewogenheid te creëren bij mensen”, vertelt Roy. “Ons doel is dat zij een verschil kunnen maken in het leven van de allerarmsten. Zo kunnen nog veel meer mensen onderdeel worden van het herstelwerk dat God in deze wereld doet. Met elkaar kunnen we zoveel verschil maken!”

Meer informatie over de actieweek volgt binnenkort! Het hele gesprek met Roy luister je hier terug: