In deze actieweek was De Lunchroom gesloten, maar onze presentator Daan Harters was er uiteraard wel bij. In On The Move met Daan schuift Tiemen Westerduin elke dag aan voor De Vraag Van Vandaag. Lastige, eerlijke en confronterende vragen van luisteraars ging Tiemen niet uit de weg. Op vrijdag had Daan zelf een vraag voor Tiemen: Hoe laat je je nog raken, als je zoveel gebrokenheid ziet?

Al dertien jaar werkt Tiemen bij Compassion. Hij komt daardoor veel mooie dingen tegen, maar ook een hoop ellende. Als je zoveel gebrokenheid ziet, raak je dan op een gegeven moment niet afgestompt? Bij Tiemen is dat niet het geval: “Er is in die dertien jaar een hoop verdriet in mijn gegroeid. Ik heb nooit veel moeite gehad om mijn tranen te tonen, maar ik merk wel dat er meer verdriet zit door die dertien jaar.”

Het gevoel vasthouden

Op de reizen die Tiemen voor Compassion maakt, wordt hij keer op keer geraakt. Het is zijn verlangen om dat gevoel vast te blijven houden, ook als hij weer in Nederland is: “Ik wil het levend houden en vanuit dat geraakt zijn mijn werk blijven doen. Ik zoek eigenlijk altijd naar een manier die ervoor zorgt dat het blijft schuren. Zo heb ik een keer in een glas gegraveerd wat ik niet wilde vergeten. Daarna heb ik een tijd alleen maar uit dat glas gedronken. Dan draag je het letterlijk met je mee. Soms helpt iets fysieks meedragen om je geestelijk wakker te houden.”

Tiemen vergelijkt bewogenheid met topsport: “Bij sport is rust net zo belangrijk als de training zelf. Wanneer je niet rust, loop je zo een blessure op. Ik denk dat dat met echt bewogen zijn ook zo is. We hebben echt rust en hersteltijd nodig, anders raak je verbitterd. Ik bouw rust in, momenten van niks, om daarna weer opgeladen te zijn.”

Gelukkig

Zoveel gebrokenheid zien als Tiemen doet, dat is heel heftig. Maar hij heeft het er allemaal voor over: “Voor dit doel zou ik me bijna laten slopen. Als ik een bijdrage mag geven aan het leven van een kind dat zo onder druk staat, daar geef ik heel graag wat voor. Maar ik word niet gesloopt! Ik voel me juist heel gelukkig dat ik hieraan mag bijdragen.”

Luister hier het hele gesprek terug: