Op de Dag van de Scheiding hebben we bij Groot Nieuws Radio aandacht voor de rol van kerken bij scheidingen. Veel kerken en christenen ervaren ongemak bij stellen die uit elkaar gaan. Familiemediator Pauline Schonewille is gespecialiseerd in scheidingen en geeft advies in De Nieuwe Morgen. “Er zijn veel vooraannames dat mensen makkelijk scheiden en dat ze niks aantrekken van God en elkaar.”

Niet oordelen

Schonewille ziet dat veel kerken het niet gewend zijn om te gaan met scheidingen. “Het hangt wel af van de denominatie, bij welke gemeente je hoort. Maar ik merk wel dat mensen het niet durven te zeggen in de kerk. Kerkenraden bemoeien zich ermee, oudsten zeggen dat ze het niet genoeg hebben geprobeerd en dat God het niet zo bedoeld heeft.”

“Een juiste manier om te reageren is om te erkennen dat het leven gebroken is. Dat je niet oordeelt, maar naast elkaar gaat staan als christenen. Wat kunnen we wel voor elkaar doen? Gegeven dat het nu zo moeilijk is, hoe vind je God wel? En welke worstelingen heb je? Ook in het pastoraat, wat kunnen we voor elkaar doen in de kerk?”

“Ik zou heel graag willen dat de kerk veel beter weet wat er speelt bij scheidingen. Kerken moeten zich ook laten scholen in het pastoraat hierover, zodat je de mensen een hand kunt reiken.”

Het hele gesprek met Pauline Schonewille kun je hier terugluisteren.

Altijd open over

Ronald Koops sprak in De Nieuwe Morgen ook met theoloog Alain Verheij. Zes jaar geleden is hij zelf gescheiden. “Ik besloot om het niet stil te houden”, vertelt Alain. “Ik ben schrijver en theoloog, als ik het al niet durf om er over te praten, dan durft niemand het. Daar wil ik voorganger in zijn, zo dacht ik. Ik ben er altijd open over geweest.”

In een artikel in De Nieuwe Koers schrijft Alain Verheij dat er in de kerk weinig ruimte is om te praten over scheiding. “Het thema scheiden, hoe je dat doet, hoe je verder gaat, hoe je met gevoelens omgaat, dat mag meer in de mainstream van de kerk klinken”, vertelt hij bij Groot Nieuws Radio.

Het hele gesprek met Alain Verheij kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash