In alle hoeken van het land is hij vanaf komende september te vinden. Timzingt, cabaretier en muzikant, komt met een nieuwe theatertour. ‘Laatste Wil’, zo gaat de show heten. In Backstage vertelt Tim aan Hans wat de betekenis daarachter is.

Om het ijs te breken heeft Hans wat bedacht. Tim is namelijk niet alleen caberatier, maar ook leraar. Op een middelbare school geeft hij het vak natuurkunde. Daarom stelt Hans een paar vragen aan Tim, die zo in de schoolkrant hadden kunnen staan. Zo vertelt Tim dat Youp van ‘t Hek zijn grote idool is. “Dan manier waarop hij grappen schrijft, daar kan ik heel veel van leren.”

Tour

Er staan 33 shows op de planning. Als Tim dat hoort, krijgt hij er veel energie van: “Niet alleen van het optreden krijg ik energie. Theater maak je op twee momenten. Het schrijven is moment één en het uitvoeren is moment twee.”

Door zijn ervaring als docent natuurkunde wil Tim iedereen bij de les houden: “Natuurkunde is het saaiste vak dat er is. Ik doe daarom hard mijn best om iedereen bij de les te houden. Zo is het ook bij mijn voorstellingen. Ik heb het liefst dat iedereen erbij kan blijven en ervan geniet. Sommige cabaretiers zijn daar wat makkelijker in. Als ik achteraf hoorde dat iemand afhaakte vind ik het jammer.” Tim oefent zijn voorstellingen dan ook altijd eerst voor zijn vrienden en familie. Voor de theater tour gaat Tim ook eerst een mini-voorstelling geven voor 20 mensen om de grappen uit te testen.

Inhoud

Het idee voor de voorstellingen kwamen voor Tim naar aanleiding van een bericht in Trouw. Er stond een artikel in over euthanasie. Tim vroeg zich af: ‘Wat als er iemand naar mij toe kwam en zou zeggen dat diegene het niet meer zag zitten?’. Hoe ga je met zoiets om? “Tegenwoordig zit iedereen in zijn eigen wereldje en wordt er op voorhand al snel ‘nee’ gezegd. Als je bij iemand aan de voordeur komt, staan er al gelijk vier stickers met ‘nee’ erop. Dit is een goede metafoor voor onze samenleving.

Tim wil dat zijn publiek met een lach de zaal verlaat: “Ik ben niet gekomen om te evangeliseren. Het gaat erom dat mensen een gezellige avond hebben. Je moet de voorstelling zonder voorkennis in kunnen gaan. Natuurlijk heb ik wel mijn eigen verhaal en achtergrond. Ik ben christen. Net als dat Hans Teeuwen ook met zijn eigen achtergrond op het podium staat.”

Het hele gesprek terugluisteren kan hier.