Verslaggever Maria Danse duikt iedere dinsdag in De Nieuwe Morgen in de geschiedenisboeken om een opvallend feit te bespreken. Door de geschiedenis te kennen, leer je om jezelf, de ander, ons land en de wereld beter te begrijpen. Luister hier de afleveringen van Groot Nieuws uit de Geschiedenis.
Aflevering 10: Herziene Grondwet
Er wordt deze dagen al druk nagedacht over de verkiezingen in maart: hoe gaan we dat coronaproof voor elkaar krijgen? Maar in deze aflevering van Groot Nieuws uit de Geschiedenis gaan we in op de vraag: hoe komt het eigenlijk dat we überhaupt verkiezingen hebben?
Dat heeft alles te maken met onze Grondwet. Die is door de jaren heen nog wel eens veranderd. Eén van de grootste en belangrijkste herzieningen vond plaats in 1848. Onze verslaggever Maria Danse gaat erover in gesprek met geschiedenisleraar Constant van den Heuvel.
Aflevering 9: Uitvinding prikkeldraad
In deze tijd van technologische vooruitgang, realiseren we ons maar al te goed dat uitvindingen verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Kijk maar naar alle onderzoeken over de hoeveelheid tijd we besteden aan onze smartphones. Maar ook in de geschiedenis zijn er uitvindingen geweest met grote impact.
Verslaggever Maria Danse gaat in gesprek met Amerika-kenner Wim Kranendonk over een uitvinding die groot genoeg was om een tijdsgeest te veranderen.
Aflevering 8: Johanna de Waanzinnige
Vandaag in Groot Nieuws uit de Geschiedenis blikken we terug op het tragische leven van Johanna van Castilië. In de volksmond is ze beter bekend onder de naam: Johanna de Waanzinnige.
Dit meisje, van Spaanse komaf, treed op vijftienjarige leeftijd in het huwelijk met Filips de Schone. Vandaag is het ruim vijf eeuwen geleden dat dit korte en stormachtige huwelijk begon. Onze verslaggever Maria Danse spreekt erover met geschiedenisleraar Constant van den Heuvel. Wie waren deze mensen? Hoe kwamen ze aan hun bijzondere bijnamen? En wat kunnen wij vandaag de dag leren van dit tragische verhaal?
Aflevering 7: De Afscheiding
Op 13 oktober maakt predikant Hendrik de Cock in het Groningse plaatsje Ulrum zich los van de Nederlands Hervormde Kerk. Met deze daad begint de kerkscheuring van 1834: de Afscheiding.
Het is een roerige tijd voor Nederland. We hebben sinds een aantal jaar weer een koning, België scheidt zich in 1830 af en er was behoorlijk wat hongersnood. Deze gebeurtenissen schetsen de achtergrond van de periode waarin deze kerkscheuring zich voortdoet. Verslaggever Maria Danse gaat erover in gesprek met Laas Terpstra, extern docent godsdienst.
De Afscheiding wordt ook wel getypeerd als een klassenstrijd. Het volk dat zich afzet tegen de elite. Maar doe je dan wel recht aan het conflict?
Aflevering 6: Jom Kipoer oorlog
Op 6 oktober 1973 besluiten Egypte en Syrië om Israël aan te vallen. De oorlog gaat om het terugveroveren van twee eerder verloren gebieden. Verloren tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967. Voor Syrië gaat het om de Golan hoogtes en voor Egypte om de Sinaï hoogtes. Dat betekent voor Israël een aanval op twee fronten.
Verslaggever Maria Danse gaat met geschiedenisleraar Constant van den Heuvel in gesprek over de verstrekkende gevolgen van de oorlog, zowel positief als negatief. Egypte en Syrië hopen het aan het begin van de oorlog slim te spelen door aan te vallen op de belangrijkste feestdag voor Israël: Jom Kippoer, grote Verzoendag.
Aflevering 5: Mao Zedong en de Republiek China
“Vandaag is het Chinese volk opgestaan”. Met deze woorden roept Mao Zedong op 1 oktober 1949 China uit tot Volksrepubliek. Hij doet dat op het Tiananmen (Tjenanmen) plein, het plein van de Hemelse vrede.
Verslaggever Maria Danse gaat in deze vijfde aflevering van Groot Nieuws uit de Geschiedenis over deze gebeurtenis in gesprek met geschiedenisleraar Constant van den Heuvel. Wie was deze dictator, grondlegger van de Volksrepubliek in China?
Aflevering 4: Emancipatieproclamatie Abraham Lincoln
In deze aflevering van Groot Nieuws uit de Geschiedenis staat één van de meest beroemde presidenten uit Amerika centraal: Abraham Lincoln. Deze zestiende president kan niet los worden gezien van de Amerikaanse burgeroorlog en al zeker niet van de afschaffing van slavernij.
Zijn Emancipatieproclamatie is door de huidige Black Lives Matter beweging weer helemaal actueel. Op 22 september 1862 kondigt president Lincoln aan dat: “Elke persoon in slavernij, vanaf nu, en voor altijd, vrij zal zijn”.
Op het moment dat hij deze woorden uitspreekt is de Amerikaanse burgeroorlog ruim een jaar aan de gang. Noord staat tegenover Zuid. De Unie tegenover de Confederatie. En vooral: afschaffing van slavernij tegenover het in stand houden van slavernij.
Aflevering 3: Bartje
Vandaag schrijven we geschiedenis met een Prinsjesdag zonder publiek en zonder gouden koets. Maar soms heeft geschiedenis niet veel meer nodig dan het leven van een Drents jongetje, om ons tot op de dag van vandaag een wijze les te leren…
Aflevering 2: Verloving Juliana & Bernhard
Het is een frisse nazomerdag. Zo’n 14 graden en veelal bewolkt. Het is een dinsdag, net als vandaag. En nee, dit is geen weerbericht. Dit is de dag dat prinses Juliana en Prins Bernhard hun verloving bekend maken, op 8 september 1936. En het volk juicht…
Aflevering 1: Einde Tweede Wereldoorlog en vrede met Japan
Vandaag hoor je de eerste aflevering van onze gloednieuwe geschiedenisrubriek. Elke dinsdag blikken we terug op grote, indrukwekkende en soms wereldveranderende gebeurtenissen uit ons verleden. Om jezelf, de ander, ons land en de wereld om ons heen beter te leren kennen en begrijpen.
Zo ontdek je in deze aflevering wat de EK voetbalfinale van 1988 te maken heeft met de manier waarop wij de Tweede Wereldoorlog herdenken. Onze verslaggever Maria Danse duikt het verleden in met geschiedenisleraar Constant van den Heuvel.