De term ‘Higgajon’ komt uit de onberijmde Psalm 9 en betekent ‘voor een zekere toon’ of ‘bijzonder soort van muziek, dienende tot aandacht’. Aandacht gaat Higgajon deze week écht krijgen, want hun album uit 2014 is de nieuwe Wens CD van de Week.

Het werd gemaakt ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum. Het koor werd namelijk in 2009 in Harderwijk opgericht en staat sinds de start onder leiding van dirigent Peter Eilander. Begin dit jaar werd wel besloten om voortaan als ‘projectkoor’ verder te gaan. Het eerste optreden in die vorm – het Nationaal Bevrijdingsconcert – kon vanwege de coronamaatregelen geen doorgang vinden.

Vooralsnog is ‘Higgajon Zingt’ het enige album van het mannenkoor, dat destijds circa 30 stemmen telde. Het album telt 24 tracks, te beginnen met een vijftal Psalmen (bewerkingen Mulder, Asma, Eilander), gevolgd door een aantal Nederlandstalige geestelijke liederen (ook grotendeels Mulder). Na een tweetal liederen in het Latijn volgt Klaas-Jan Mulders bewerking van Bachs ‘Wachet Auf, Ruft Uns Die Stimme’, direct gevolgd door de acht-delige ‘Deutsche Messe’ van Franz Schubert. Het album wordt dan vervolgens afgesloten met een viertal Engelstalige liederen, waarbij het ‘Hallelujah, Amen’ van Händel als slotlied telt.

Het album werd opgenomen in de Grote Kerk van Harderwijk. Naast organist Johan van der Graaf en trompettistduo Arjan & Edith Post is ook sopraan Judith Sportel op de CD te horen.

Beeld: Facebookpagina Mannenkoor Higgajon