Vanaf 1 juli zijn kerkdiensten tot 100 personen weer toegestaan. Hoe dat er precies aan toe gaat is nog even afwachten, maar wat Jan Wolsheimer van MissieNederland betreft moet dat in ieder geval niet zo gaan: 99 mensen in het kerkgebouw en de rest via een livestream. Terwijl veel kerken dat wel van plan lijken te zijn. Hoe moet het dan wel? Marien Korterink sprak hem woensdag in De Dag van Vandaag.

Kleine groepen

Iedere week heeft Jan Wolsheimer als directeur van MissieNederland overleg met kerkleiders en minister Grapperhaus over de coronamaatregelen en de kerk. Hij roept de kerken op om na 1 juli vooral te zoeken naar kleine samenkomsten. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan kleine groepen in een park of een wijkcentrum; dertig tot veertig mensen die tot elkaar zijn betrokken.”

Om de beurt met 99 mensen in de kerk en de rest via livestream ziet hij niet zitten. “En het zou natuurlijk heel vervelend zijn als je kerken steeds in groepjes moet indelen. Dan mis je echt verbinding. Het zou slimmer zijn in die tussenfase op andere manieren kerk te zijn.”

Échte verbinding

Wordt het gevoel van verbinding met al die andere mensen dan juist niet nóg minder? “Misschien wel als je denkt aan het gebouw of aan het event. Ik denk dat als je in de tussentijd vormen vindt om die connectie juist te vergroten, mensen minder snel buiten de boot vallen. Ik merk dat mensen meer afhaken bij de kerk nu, en mensen in de wijk ook minder connecten met de kerk.”

“Je ziet het nu al aan kerken die wijkgericht zijn, dat ze overuren draaien. Terwijl regionale kerken het veel moeilijker hebben. Maar online kan nooit real life vervangen wat mij betreft. Als dit te lang gaat duren vrees ik voor een verschraling van relaties.”

“We kunnen die eredienst op dit moment niet inzetten zoals we gewend waren. Dan is het goed om mee te bewegen met de tijd en te kijken wat mensen nodig hebben. Op dit moment is dat verbinding. Dus tot dat alles weer kan moeten we daar een vorm voor vinden. En wie weet bevalt die vorm wel.”

Luister hier het hele gesprek met Jan Wolsheimer terug:

Beeld: MissieNederland