Een heel klein beestje dat enorme schade aan kan richten: de teek. Ze zitten overal, niet alleen in het bos. Ook in je achtertuin, de speeltuin, op een terrasje in de stad. Bloed is de delicatesse van de teek. Daar gaan ze dan ook naar op zoek. Eén op de drie teken zou een besmetting kunnen veroorzaken bij de mens. Van een teek zou je bijvoorbeeld de ziekte van Lyme kunnen krijgen.

Lidewij Boeken van Lymevereniging weet hoe het is om die ziekte mee te dragen: “Ik heb de diagnose zo laat gekregen dat het heel veel schade heeft aangericht.”

Zaterdag vindt er in Bunschoten-Spakenburg een groot evenement plaats. Een speciale dag voor chronisch lymepatiënten om ze een hartverwarmende dag te bezorgen. Er zijn verschillende workshops, er worden nummers gezongen, maar het is vooral een dag om mee te geven dat je niet alleen bent. Volgens Lidewij moeten we alert blijven: “Het is een heel klein beestje met hele grote gevolgen. Er zijn Lymepatiënten die zó ziek zijn, dat ze helaas het leven daardoor niet meer zien zitten, omdat ze geen uitweg meer zien.

Het hele gesprek is hier terug te luisteren.