Frans Korpershoek heeft besloten dat hij zijn inmiddels 10 jarige bijdrage aan de band in 2022 afrondt. Hij gelooft dat er een ander seizoen voor hem aanbreekt waarin hij nieuwe talenten wil ontdekken. Of hij in muziekbranche blijft is geen uitgemaakte zaak.

In de pauze van het online te volgen concert Kerst met Sela vanuit de Sint Joriskerk in Amersfoort op 23 december vertelde Frans dat met pijn in het hart: “Eigenlijk wil ik 2023 met een schone lei beginnen en kijken als ik wakker word: wat ga ik vandaag doen en wat kan ik doen?”. Wat dat precies zal zijn wil hij nog niet invullen, zijn ondernemerszin of wellicht andere zaken die op zijn pad komen krijgen vrij baan.

Sinds 2011 is Frans zanger van de band en is daarmee het langste aan Sela verbonden in die rol. Toetsenist Adrian Roest, vanaf eerste uur in 2005 bij Sela, beschrijft de intieme band die ze opbouwden door de jaren heen: “Ongelofelijk wat een tijd, dan raak je toch een beetje vergroeid met elkaar. Het is niet alleen dat we liedjes spelen, we zijn een soort familie, broers, zussen. We kennen elkaar super goed, we delen onze pijn. Elke repetitie beginnen we met zo’n rondje waarin we onze verhalen delen”. Dat rondje gaat Frans missen, maar hij blijft volgens zangeres Mirjam Kerkhof daarvoor welkom. Dat valt te beluisteren in de opgenomen podcast tijdens de pauze van het concert waarin Frans zijn vertrek wereldkundig maakte.

Niet alleen Frans verlaat de band straks, maar ook dat wat hij naar boven haalt in de bandleden. Hoewel het aangekondigde vertrek van hem pijnlijk en verdrietig zal zijn voor Sela is Adrian heel verwachtingsvol voor de periode daarna: “Toen Niek en Elbert (Smelt – red.) stopten, dachten we hoe komt dit ooit nog goed met Sela? En het werd prachtig!”. Door de jaren heen zag hij dat: “Sela wel doorgaat en dat er iets nieuws komt, wat weer anders is en niet meer Frans is maar wel prachtig zal zijn”.

Drummer Peter Dijkstra die het gesprek leidde ziet uit naar het komende jaar, de concerten, maar ook het proces van zoeken naar iemand anders. Hij is benieuwd naar nieuwe kandidaten die zanger bij Sela willen worden en roept op om een mail naar Sela te sturen. In heel 2022 is Frans nog te horen bij Sela, bij de concerten in de zomer maar ook op de CD die opgenomen wordt in november van dat jaar.

Het eerst volgende optreden van Sela is tijdens de speciale kerstochtenduitzending van Groot Nieuws Radio. Peter en Frans zitten dan achter de knoppen, de rest van Sela schuift aan om nostalgische kerstherinneringen op te halen. Het Sela-Kerstspel, een bijzonder kerstverhaal én veel kerstmuziek van Sela kun je beluisteren op 25 december tussen 9:00 en 12:00 bij Groot Nieuws Radio.