
Wouter van Veelen verruilt predikantschap voor zending: "De wereldkerk helpt mij geloven"
13 februari 2025Wouter van Veelen heeft een opvallende keuze gemaakt: hij stopt als predikant in Tiel en gaat aan de slag als directeur van zendingsorganisatie Verre Naasten. Een grote switch? Misschien voor buitenstaanders, maar voor Wouter voelt het als een logische stap. Zijn hart ligt bij de wereldkerk, en hij ontdekte dat zending allang geen eenrichtingsverkeer meer is. Wanneer je andere landen en culturen ontmoet, ontvang je juist ontzettend veel. In De Nieuwe Morgen vertelt hij over zijn nieuwe rol en wat hem daarin drijft.
Trots op Verre Naasten
De start in zijn nieuwe functie voelde direct goed. "Ik voel me al heel erg welkom", vertelt Wouter enthousiast. "Ik ben echt heel goed ontvangen. Het is een hele mooie, fijne club. Ik merk dat ik wel trots ben dat ik bij Verre Naasten mag werken, dat ik hier directeur van mag zijn."
Verre Naasten is een organisatie met een klein team van zo'n twintig mensen, maar met een grote impact. "Wij werken in Gods koninkrijk en doen mee in Zijn missie, in woorden en daden. We ondersteunen kerken in binnen- en buitenland die het evangelie willen delen, ieder op hun eigen manier en binnen hun eigen context."
De kracht van de wereldkerk
Wouter heeft in zijn eigen geloofsleven veel gehad aan de verhalen uit de wereldkerk. "Ik kan ook wel eens twijfelen aan God. Je hoort veel verhalen over kerkverlating en het verval van de kerk in West-Europa. Hoe moet dat verder? Juist daarom heb ik de verhalen van de wereldkerk nodig om te blijven geloven."
Wouter heeft veel van de wereld gezien. Tijdens zijn theologiestudie, twintig jaar geleden, bracht hij bijvoorbeeld tijd door in Kongo. "Dat was een van die ervaringen die je geloofsleven voorgoed veranderen. Je reist kilometers ver, de hele wereld over, en dan ontmoet je christenen die totaal anders zijn dan jij. Maar je voelt een diepe verbondenheid in het geloof. Dat is uniek aan het christendom: waar ter wereld je ook komt, je kunt je er thuis voelen."
Gedreven door een diep verlangen
Wat drijft Wouter in zijn werk? "Een heel diep verlangen naar het verloren paradijs. Ik verlang naar het herstel van Gods schepping, dat alle dingen goed komen. Als ik daar tekenen van zie, dan word ik daar heel enthousiast van."
Hij voelt zich dan ook geroepen voor deze nieuwe taak. "Tijdens de sollicitatieprocedure heb ik dit werk aan God voorgelegd. Ik zag er misschien als een berg tegenop. Wie ben ik om deze mooie organisatie te mogen leiden? Maar als dit de weg is die U met mij gaat, dan wil ik er vol voor gaan."
Leren van andere culturen
Wouter heeft zich de afgelopen jaren verdiept in Afrikaanse theologen en leerde hoe belangrijk het is om je eigen overtuigingen te laten bevragen. "Iedereen wordt gevormd door zijn of haar eigen context, cultuur en achtergrond. Daar ontkom je niet aan. Maar het is goed om je te laten spiegelen door anderen. Door grote namen uit de kerkgeschiedenis zoals Augustinus en Calvijn, maar ook door stemmen uit de wereldkerk van nu. Ik ben ervan overtuigd dat we die anderen nodig hebben om de breedte van het evangelie te blijven zien."
Het hele gesprek met Wouter kun je hieronder terugluisteren!