Wereldwijd neemt de christenvervolging toe. André van Grol, directeur van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) vertelt hoe de vervolgde kerk ervoor staat en hoe hij ziet dat de vervolging toeneemt. “De Bijbel leert ons dat we vervolging niet de wereld uit zullen krijgen.”

Vervolging manifesteert zich op allerlei manieren, vertelt hij in Bij Jorieke. “Op het moment dat er weerstand is als jij Christus wilt volgen, met negatieve gevolgen voor je leven, dan mag je spreken van vervolging. Dat kan bijvoorbeeld vanuit de overheid, die jou verbiedt om naar de kerk te gaan of de Bijbel te lezen. Maar het kan net zo goed vanuit je familie komen.”

Toename in christenvervolging

SDOK ziet ieder jaar de vervolging toenemen, vertelt hij. “Het zijn onvoorstelbare aantallen: 340 miljoen christenen die vervolging kennen.” Allerlei onderzoeken tonen dit soort aantallen aan. Hiervoor werkt SDOK mee aan onderzoeken van Open Doors, die woensdag de nieuwe Ranglijst Christenvervolging presenteert.

“Het zijn onvoorstelbare aantallen”, zegt André. “Het helpt me dan om één zo’n verhaal te horen.” Als voorbeeld noemt hij het verhaal van een jonge vrouw in Egypte, die opgroeit in een streng moslimgezin. Als ze geïnteresseerd raakt in het christendom, wordt ze thuis vastgehouden en wordt haar Bijbel verbrand. Uiteindelijk weet ze te ontkomen en in haar land als vermist opgegeven. “Ik vroeg haar of dit het waard was. Toen zei ze: natuurlijk is dit het waard, ik heb God leren kennen. Hij is mijn toeverlaat, mijn alles. Maar natuurlijk mis ik mijn familie vreselijk.”

Vervolging blijft

Vervolging zal nooit verdwijnen, zegt André. “We weten heel goed dat we vervolging niet de wereld uit zullen krijgen. Jezus zegt zelf: Wie Mijn naam belijdt, krijgt met weerstand te maken.” Zo is een toename van vervolging te zien in gebieden zoals Sub-Sahara-Afrika, maar ook in India en China. “Lang werden daar kerken grotendeels gedoogd, maar nu zien we dat voorgangers worden opgepakt, kerken worden gesloten en het leven van christenen zuur wordt gemaakt.”

Er is ook goed nieuws te melden. Op bepaalde plekken is juist een groei van christenen waar te nemen, zoals in Iran. “Via huisgemeentes komen er verhalen van grote aantallen mensen die christenen worden.”

Beeld: Unsplash