Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen 2020 van start gegaan. Het Nederlands Bijbelgenootschap grijpt die dag aan om het eerste deel van de nieuwe Voorleesbijbel uit te brengen. Elly Zuiderveld mag donderdag als een van de eersten voorlezen uit deze nieuwe Bijbel.

Warmte voelen

“Voorlezen is zoiets intiems”, vertelt Elly Zuiderveld woensdagochtend bij Groot Nieuws Radio. “Ik las mijn kinderen ook altijd voor. Dan zaten we op de bank en hingen ze tegen je aan. Ze hingen aan je lippen. Dat heb je niet met een scherm, een scherm voel je niet, ruik je niet en je voelt de warmte niet. Als iemand voorleest, kan er zoveel meer ingelegd worden.”

Elly Zuiderveld was tot 2011 te zien bij de EO waar ze ook kinderen voorlas uit de Bijbel.

Volgens Elly Zuiderveld is de nieuwe Voorleesbijbel meer bijbelgetrouw. “Je leest in het verhaal van noach dat het niet alleen regende, maar dat het water ook spoot uit de grond. Dat staat ook zo in de Bijbel. Er viel een muur van water. Dan krijgen kinderen toch een beter beeld, want het was niet alleen een beetje regen. Dan zijn ze niet bang als het regent dat er weer een zondvloed komt. Dit was veel heftiger.”

Eerste deel

De Voorleesbijbel bevat verhalen uit het eerste deel van de Bijbel, van Genesis tot en met 2 Samuel. Edith Mulder schreef de teksten en Paul Oole maakte de illustraties. De Voorleesbijbel kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Het hele gesprek met Elly Zuiderveld bij Groot Nieuws Radio kun je hier terugluisteren. Ook leest ze enkele stukjes voor uit de Voorleesbijbel.

Beeld: Unsplash