‘Lezen in het licht van de Geest’, onder deze titel deed dominee Arjan Witzier onderzoek. Het is geen gemakkelijk onderwerp, want hoe vat je iets ongrijpbaars als de werking van de Geest in een wetenschappelijk onderzoek? Toch lukte het Arjan om antwoorden te vinden. De Apeldoornse dominee promoveerde afgelopen week aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.  Youri spreekt Arjan over zijn onderzoek in De Nieuwe Morgen.

Hoe speelt de Heilige Geest een rol in ons Bijbellezen? Waarschijnlijk zijn daar net zo veel verschillende opvattingen over als het aantal mensen dat de Bijbel leest. Het klinkt dan ook haast onmogelijk om daar onderzoek naar te doen. Maar Arjan koos dit onderwerp niet voor niets: “Het is een onderwerp dat van groot belang is. We geloven dat de Bijbel alleen werkelijk verstaan kan worden door de Heilige Geest”.

Geen stappenplan

Het was niet gemakkelijk om een manier van onderzoek te vinden die past bij dit onderwerp. Je kunt de Heilige Geest nu eenmaal niet onder een microscoop leggen, vertelt Arjan: ” Het is lastig dat je de geest niet in een methode kunt stoppen. Het zou makkelijk zijn als er uit het onderzoek een aantal stappen komt waarmee je het licht van de Geest aan kunt doen. Ik was er vanaf het begin al zeker van dat het dat niet zou worden.”

Nieuw perspectief

Je zult het onderzoek via een omweg moeten doen. Arjan koos ervoor om het vanuit de Bijbel te doen. Heek vooral naar teksten uit het Nieuwe Testament. Hij vond onder andere antwoorden in woorden van Paulus: “De verlichting van de Geest geeft een nieuw perspectief bij het lezen van de Bijbel. Zo ontdek je de ware bedoeling van het Woord.”

Dat is niet voor iedereen hetzelfde, maar verschilt per persoon en situatie: “Zo komen er verschillende accenten in hoe mensen de Bijbel lezen. Vandaar ook dat er best veel meningen en manieren van Bijbellezen zijn. Een heel belangrijk punt is dat de Geest zorgt voor het verstaan van de Bijbel vanuit Jezus Christus. Wie Hij is, dat wordt steeds duidelijker en scherper.

Persoonlijk

Misschien kom jij tijdens het Bijbellezen ook wel eens een tekst tegen die je enorm aanspreekt. Het lijkt alsof de woorden voor jou daar staan. Ook dat kan het werk van de Geest zijn: “Plotseling kan een tekst voor je opengaan en een zeggingskracht krijgen die het eerder niet had. Zodat je je gesteund en getroost voelt. Ik denk dat de Geest je dan heel persoonlijk verlicht.”

Luister hier het hele gesprek terug. Arjan vertelt onder andere hoe het kom dat je niet altijd zo’n persoonlijke connectie voelt als je de Bijbel leest.

Beeld: Unsplash