Dit wordt geen standaard kinderbijbel, waarschuwde Willeke Brouwer de uitgever toen deze haar vroeg om een kinderbijbel te maken. Het is de eerste Bijbel in graphic novel stijl: veel tekeningen, een kort teksten en daarbij een hoop leuke feitjes. 

Toen ze ervoor gevraagd werd, hoefde ze er niet lang over na te denken. “In het verleden had ik wel kinderbijbels geïllustreerd en toen had ik nog wel eens ideeën: kan dat niet een beetje anders of leuker?”

“Veel teksten in kinderbijbels zijn gericht op wat het kind ervan moet leren”, zegt Willeke. “Dus een soort vingertje erbij. Ik dacht: eigenlijk vlakken we die verhalen een beetje af. Er staan best mooie, spannende verhalen in de Bijbel en daar zou ik juist graag aandacht aan mij willen besteden.”

In haar tekeningen komen menselijke gevoelens veel terug. “Als kind vroeg ik me vaak af: maar hoe ging dat dan? Bijvoorbeeld Abraham die de stem van God hoorde, en aan zijn vrouw moest uitleggen dat hij duizend kilometer verderop moet gaan wonen. Dan teken ik een boze Sara die niet zomaar pikt dat ze de koffers moet pakken.”

Ook heeft ze er veel feitjes in gestopt uit geschiedenisboeken, met af en toe een vrolijke knipoog. En natuurlijk staan er ook heftige verhalen in de Bijbel. “Ik heb laten zien dat niemand dan precies weet waarom dat dan gegaan is. Toen het volk Israël in Kanaän kwam, hebben ze heel wat moorden moeten plegen. Ik kan niet uitleggen waarom dat dan zo ging. Ik teken het, en ik vertel het, maar ik ga niet aan kinderen vertellen: zo zit het. Want ik vind dat zelf ook moeilijk.”

De Graphic Novel Bijbel ‘Ongelooflijke Bijbelverhalen’ is verkrijgbaar bij Uitgeverij Jongbloed en de (christelijke) boekhandel.