Stilstaan. Ik hou er gewoon niet van. Je wilt bouwen. Je visie verwezenlijken. Samen met anderen inspiratie zoeken en gewoon knallen. Het klinkt misschien erg zakelijk voor iemand die mag werken bij Groot Nieuws Radio, maar naast een grote stapel christelijke waarden die ik primair belangrijk vind, zie ik ook echt graag simpelweg vooruitgang.

In het eindproduct. In hoe we luisteraars mogen bemoedigen en inspireren in hun leven met Jezus. De manier waarop we het evangelie en de hoop die daaruit voortvloeit in onze uitzendingen centraal stellen. In mijn werk als muzieksamensteller en audiovormgever vind ik dat ik niet stil mag staan, maar telkens moet vernieuwen en verbeteren. Ligt die lat dan soms te hoog? Misschien wel, maar ik hecht er toch aan, want ik haal veel energie uit mijn werk.

Achteruitgang

Toen we als Groot Nieuws Radio jaren geleden door een moeilijke tijd gingen en mij werd gevraagd hoe ik dat vond, was mijn antwoord dan ook: “Ik vind dat stilstand achteruitgang is en dit is op z’n minst stilstand.” Het was een periode vol spanning en onzekerheid. En ik wilde juist vooruit.

Herrie

Als muzieksamensteller en audiovormgever kan ik mij de luxe van stilte niet veroorloven. Het maken van playlisten gaat niet zonder het luisteren naar veel nieuwe muziek. En als die playlisten dan af zijn, is het wel belangrijk dat ze klinken zoals ze zouden moeten klinken. Nog meer luisteren dus. Nog meer geluid komt op mij af bij de productie van jingles, promo’s en programmavormgeving voor de uitzendingen van Groot Nieuws Radio. Sommige fragmenten van enkele seconden hoor je 10 minuten lang herhaald worden, totdat je tevreden bent met hoe het klinkt. Al met al zit ik veel in de herrie en daardoor is stilte ongemakkelijk gaan aanvoelen.

Genoeg

Maar deze periode ervaar ik het voor het eerst helemaal anders. Het is recent een aantal weken druk en intens geweest: zakelijk, maar ook privé. Alsof de wereld al nog niet genoeg op z’n kop stond, was het nieuws deze week compleet bizar. En tijdens een goeie wandeling ’s avonds laat (laat ik eerlijk zijn: daar kan ik er deze maanden nog wel een paar van gebruiken) schoot het door m’n hoofd. “Ik zou eigenlijk gewoon even willen stilstaan.” Het liefst de tijd heel even stilzetten. Op een bankje naar de sterren kijken. Misschien even blessings tellen, maar zeker even geen nieuwsberichten. Ik verraste mijzelf. Ik heb gemerkt dat het in deze gekke tijden belangrijk om niet aan jezelf voorbij te gaan en te veel op te gaan in je werk. Hoe leuk dat vaak ook is. Ineens ben ik ook sommige Bijbelgedeelten en liederen die over stilte gaan veel beter gaan begrijpen.

I will be still

Het kan goed zijn dat als je dit leest je juist niet kan wachten om je werk weer te gaan oppakken, omdat je juist met die stilval te maken hebt gekregen. Wat is dat heftig. Geduld moeten hebben, terwijl je het je niet kunt veroorloven. De onzekerheid. Voel je vooral niet bezwaard dat met één van onze businessclub collega’s van Groot Nieuws Radio te delen. We zijn er ook nu voor je. En weet dat we dan als zender aan je denken en voor je bidden. Gek genoeg zijn diezelfde teksten en liederen juist nu vaak zo toepasselijk. Ter bemoediging deel ik er graag een met je, geïnspireerd door Psalm 46.

When the oceans rise and thunders roar,
I will soar with You, above the storm.
Father, You are King over the flood,
I will be still and know You are God.
– Still van Reuben Morgan

Nando Kok