Op 20 maart 2019 liep ik tussen de middag door de Walstraat in Deventer. Ik was onderweg naar Biljartcentrum De Dam, dat eens in de zoveel tijd omgetoverd wordt tot stemlokaal: De Provinciale Statenverkiezingen. Ik had die dag weinig puf, zoals zoveel dagen in die tijd. Amper hersteld van een burn-out had mijn vorige werkgever besloten mijn vaste contract te ontbinden, en solliciteren met een grijze wolk in je hoofd vreet energie. Gelukkig was het koud die dag, dus de lange jas ging over de pyjama, de stembiljet in de tas en de paar meter naar het stembureau was gelukkig niet ver.

Terwijl mijn gegevens gecontroleerd worden, zie ik in een ooghoek iemand met een oranje microfoon. Vakje aanvinken, stembiljet in de kliko; ik kan weer naar huis. Ik stap vanuit de donkere zaal het zonlicht in, en warempel: ‘iemand met een oranje microfoon’ bleek Eunice Nahuis te zijn. Live verslag van de verkiezingen in Sandwich.

Solliciteren

Drie maanden daarvoor had ik gesolliciteerd bij Groot Nieuws Radio, en Eunice was één van de mensen voor wie ik mijn spanning verborgen moest houden die dag. Na de eerste stap op de redactie was ik verkocht. Alles wat daarna volgde bevestigde alleen maar: Dit moet zo zijn. Het was dan ook het enige telefoontje in die tijd waar ik een paar dagen door van slag was. Het moest toch niet zo zijn?

Terug naar de Walstraat. Eunice en ik herkennen elkaar, en ze maakt meteen van de gelegenheid gebruik om een “christelijke stemmer” te interviewen. Stond ik daar in mijn pyjama te vertellen dat ik het als mijn plicht zie aan mijn voorouders, die gevochten hebben om naar de stembus te mogen, dat ik die dag mijn stem uitbreng. Na afloop kwam de vraag of ik haar wilde mailen, want Groot Nieuws Radio kon wel wat invallers gebruiken voor redactiewerk.

En zo geschiedde: Maurits werd eindredacteur waardoor ik de redactie van Mens & Missie, de voorloper van Brandstof, van hem overnam. De ideale gelegenheid om aan het werk en de deadlines te wennen. Hier en daar een dag invallen op de nieuwsredactie. Een half jaar later ging Jorieke met zwangerschapsverlof. Eunice viel voor haar in, ik viel in voor Eunice. Volle bak deadlines jagen, niet meer vanuit huis maar tussen de stemmen die ik normaal alleen op de radio hoorde. Wat een gezellige bende. Jorieke kwam terug, maar ik mocht blijven. Helaas wel zonder bijzondere gesprekken van Mens & Missie, maar wel op de plek waarvan ik wist: Dit moet zo zijn.

Hij voorziet

In Psalm 32:8, mijn lijftekst sinds mijn afstuderen, staat: Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan. Ik geef raad, op jou rust mijn oog. Dit was precies de weg die ik moest gaan. De Heer voorziet: Hij zag het al vóór ik het zelf kon zien.

Nu is het maart 2021, de maand van de Tweede Kamerverkiezingen. Middenin een crisis. Voor ons land, voor de kerk, voor onze onderlinge relaties, en misschien wel voor jou zelf. Misschien loop jij straks wel in je pyjama met een grijze wolk in je hoofd naar het stembureau, als je daar al trek in hebt.

Ik wil niet de illusie wekken dat ik ook maar enig idee heb hoe jouw crisis er op dit moment uit ziet. Ik weet wel dat ik er met al mijn collega’s bij Groot Nieuws Radio elke dag mijn best voor doe om je te bemoedigen, op de hoogte te houden en, waar mogelijk, je gedachten te verzetten. En mijn gebed voor jou is dat je straks na jouw crisis kan zeggen: Hij wees mij de weg die ik moest gaan.

Sanne van Dijk is redacteur bij Groot Nieuws Radio