Bram Rebergen is directeur van Youth for Christ Nederland. Ook hij is ook spreker en neemt geen blad voor de mond om zijn mening te geven over dingen die hem aan ‘t hart gaan. In Bij Jorieke praat Bram met Jorieke over aandacht voor jongeren in deze periode van lockdown en een mogelijke avondklok.

“Hoe deze generatie over 10 jaar terugkijken op deze periode?” vraagt Bram zich af. “Misschien dat deze bladzijde in het boek van jongeren nog wel bepalender blijkt in hun leven dan dat ze nu denken. Ik denk dat we nu niet goed kunnen doorgronden wat deze tijd doet in het leven van een jong mens dat nog aan het ontwikkelen is. Dat kunnen we niet overzien. Je hoort de oudere generatie vaak zeggen: ‘het valt wel mee, we maken allemaal dingen mee, ze zijn verwend.’ Die reactie begrijp ik in zekere zin, maar ik denk dat opgesloten zijn thuis en niet in vrijheid hun vrienden kunnen ontmoeten, een grotere invloed gaat hebben dan dat we nu denken.”

‘Blijf aangehaakt’

Dat corona een grote impact heeft ook op de levens van jongeren is in elk geval duidelijk. Hoe kunnen we hen hier doorheen helpen? Oprechte aandacht, zeker van volwassenen is belangrijk volgens Bram. “Maar nog meer dat er stabiliteit en zorg is, die gericht is op hen. Ik snap goed dat in veel gezinnen de situatie onder spanning komt te staan. Je zit 24 uur per dag op elkaars lip, je kind moet je thuisonderwijs geven en zelf gewoon werken. Het is heel lastig. Maar ik roep volwassenen en ouders op om echt goed naar de jongeren in hun omgeving te kijken. Voer een goed gesprek, praat met ze. Pubers hebben altijd structuren nodig waar ze tegenaan kunnen en mogen trappen, maar dan moet die structuur er wel zijn. Juist nu moet je aanhaken in een tijd waarin ze worden teruggeworpen op zichzelf en bij ze blijven.”

In het gesprek deelt Bram ook hoe hij denkt dat kerken in deze tijd (nog) meer oog voor jongeren kunnen hebben. Daarnaast gaat het ook over de terugkeer van het Flevo Festival! Bram was lang directeur van het festival en nu is hij onderdeel van een initiatief om in 2022 weer opnieuw een Flevo Festival te organiseren.

Beeld: Unsplash